Gratis leverans för Startpaketet. 100% nöjdhetsgaranti. Gratis leverans för Startpaketet. 100% nöjdhetsgaranti.
Home / News

News

Effektiv antibakteriell rengöring för egen tandvård i hemmet

Effektiv antibakteriell rengöring för egen tandvård i hemmet

Lumoral är den första produkten i världen som erbjuder effektiv antibakteriell rengöring för tandvård i hemmet. Patienten kan tryggt använda det som en del av sin vanliga tandvårdsrutin.

Antibakteriell fotodynamisk terapi är en framväxande metod för att bekämpa dentala patogener. Det innefattar kombinerad användning av ett fotosensibiliserande medel och speciella ljusvåglängder för att eliminera dentala patogener.
Lumoral är en medicinteknisk produkt och dess nuvarande indikation är förebyggande av karies, tandköttssjukdomar och oral mucosit. Kliniska prövningar har nyligen inletts för att etablera Lumoral som en behandlingsmetod för parodontit och peri-implantit.
Pilotstudierna för peri-implantatpatienter har varit väldigt lovande. Om du är intresserad av vetenskapen bakom Lumoral eller vill delta som forskare i de pågående kliniska studierna för parodontit, vänligen kontakta oss.

HUR LUMORAL ANVÄNDS

Girl taking mouth rinse

1. Skölj munnen med Lumorinse
Skölj munnen med Lumorinse munskölj i 60 sekunder. Det ljusaktiverade färgämnet i munsköljet fastnar på dentala biofilmens yta. Själva munsköljet har ingen effekt – den antibakteriella effekten aktiveras av ljus.

Lumoral in use

2. Applicera ljus med Lumoral
10 minuters ljusdos aktiverar färgämnet på biofilmens yta. En antibakteriell reaktion börjar. Känslan av värme är en del av den fotodynamiska processen.

Brushing teeth

3. Borsta tänderna
Mekanisk rengöring är alltid det viktigaste i oral hälsa. Efter Lumoral-behandlingen är tandytan lätt att rengöra med tandborsten. Den fastsittande placken kan nu borstas bort och tandytan känns slätare.

“Uppfyller sitt löfte till 200 %. Det känns som att borsta tänderna för första gången i sitt liv ” – Lumoral-användare'


Dual-light photodynamic therapy administered daily provides a sustained antibacterial effect on biofilm and prevents Streptococcus mutans adaptation.
DOI:10.1371/journal.pone.0232775
Published: May 6, 2020
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0232775


Lumoral-metoden stödjer brandchefen i en kritisk uppgift

Brandchefen

Genom sitt arbete har Kittiläs brandchef Jorma Ojala sett många tillbud och räddat många från farliga situationer. - Mänsklig aktivitet orsakar majoriteten av alla brandlarm, och på samma sätt kan alla påverka sina tänders hälsa med sina egna handlingar, säger Ojala. För att underlätta denna uppgift köpte han Lumorals tandvårdsapparat.

Jorma Ojala (57) erkänner att han alltid hade problem med sina tänder. Särskilt under barndomen och ungdomsåren hade hans tänder ofta hål. Nu när han är äldre har de gamla fyllningarna orsakat varierande obehag, så som sprickor och splittrade tänder.

”Jag har relativt bra tänder, men jag har flera fyllningar. Kanske är mina tänder känsliga för hål, eller så har jag fått en bakterie som orsakar karies i munnen så tidigt i mitt liv att mina tänder är känsligare för hål,” funderar Ojala, som jobbar på Laplands räddningstjänst.

Även om bra munhygien upprätthålls är Ojalas situation när det gäller tandhälsa inte alls ovanlig: de flesta av oss har karies. När en tand väl har reparerats med en fyllning, måste fyllningen underhållas och göras om regelbundet.

Tandfyllningar kan hålla i flera år. Trots detta måste alla fyllningar bytas ut.  Slit och släng, en spricka eller ett nytt hål nära den gamla fyllningen kan leda till att den måste bytas ut. Bruxism kan även göra så att tanden slits ut. Ibland kan tanden behöva lagas så många gånger att det inte finns någon frisk tand kvar. När det kommit så långt är enda alternativet att dra ut tanden. Detta har hänt Ojala.

Att bli av med en obehaglig smärta i tandköttet

Att ta hand om munhygienen betyder att du tar hand om din allmänna hälsa. Det hjälper till med att förebygga karies, som orsakas av bland annat bakterien Streptococcus mutans, som många får in i sina munnar som barn.

Som tillägg till regelbunden tandborstning är det även viktigt att rengöra mellan tänderna. Som tillägg till karies kan vuxna även ha tandköttsinflammation och parodontit, en allvarlig sjukdom i tandköttet, som kan kopplas till många sjukdomar som hjärtsjukdom, stroke och diabetes. Om dina tänder gör ont eller värker, eller om du upplever återkommande blödningar i tandköttet under borstning, är det rekommenderat att kontakta en tandläkare så fort som möjligt samt att öka effektiviteten i tandvården hemma.

Blödningar kan vara en symptom på tandköttsinflammation

Ojala upptäckte Lumorals tandvårdsapparat i början av juni via Facebook när han letade efter ett nytt sätt att bättre ta hand om sin tandhälsa. Lumoral-metoden dödar bakterier som orsakar karies och tandköttsinflammation. Dess effekt baseras på den ljusaktiverade tekniska munsköljen.

Ojalas blödande tandkött behöver extra omvårdnad, trots att hans tandläkare sa att tandköttsproblemen inte ännu utvecklats till parodontit.

- Efter att ha använd apparaten, har jag upptäckt att områdena mellan tänderna är mycket renare och den äckliga lukten har försvunnit, säger Ojala glatt.

Hans tandkött har även slutat ömma.

- Självklart måste utrymmena mellan tänderna fortfarande rengöras mekaniskt, men som tur är inte tandköttet lika ömt nu som det var innan han började använda Lumoral.

Bland invånarna i norra Finland är det vanligt att äta torkat kött - till och med traditionellt. Ojala tror att det är en del av anledningen till att hans tandkött blivit så ömt trots mekanisk rengöring mellan tänderna.

- Om det torkade köttet fastnar mellan tänderna efter måltid kommer det börja brytas ned och orsaka smärta. Nu har jag inte längre någon smärta mellan tänderna, beskriver Ojala sin upplevelse.

Användning av Lumoral gör tandläkaren glad

Det är viktigt att behandla alla muninfektioner så fort som möjligt. Trots detta går många människor endast till tandläkaren när det blivit betydligt värre. Den vanligaste orsaken till detta är tandläkarrädsla. Att skjuta upp tandläkarbesök kan till slut leda till allvarliga hälsoproblem.

Ojala medger även att hans barndoms tandläkarbesök har gett honom obehagliga minnen och gjort så att han undvikit att gå till tandläkaren. Som tur är stämmer inte detta längre tack vare hans senare positiva erfarenheter. För att lindra rädslan har han alltid blivit erbjuden bedövning för att göra undersökningen lättare.

- Jag var livrädd när jag skulle ta bort min visdomstand! Till slut gick allt så bra under operationen att jag besökte tandläkarmottagningen igen i min uniform för att tacka de anställda och för att ge dem tre kilo godis! Ojala skrattar.

Ojala säger att han borstar sina tänder morgon och kväll med fluortandkräm och använder tandtråd varje dag. Han använder även Lumorals tandvårdsapparat minst ett par gånger i veckan, då det är enkelt och hjälper till med att göra tandläkaren nöjd.

 - Trots att jag varit rädd för att gå till tandläakren skulle jag aldrig missa min bokning. Min tandläkare var även glad när jag berättade att jag hade köpt Lumoral-apparaten, då det var ett bevis på att jag försökte göra allt jag kunde för att ta hand om mina tänder.

 

Susanna använder Lumoral för att främja en hälsosam livsstil

Susanna använder Lumoral för att främja en hälsosam livsstil

Susa Vehmas, en mamma från Lepaa, köpte Lumoral så fort den började säljas. Fler och fler bevis kopplar samman tandhälsa och allmän hälsa, och en viktig faktor bakom beslutet var oron att ha en ökad risk för att utveckla cancer.

Foto: Marko Nevanperä
”Jag har varit intresserad av medicin och mänsklig fysiologi under största delen av mitt liv, på grund av att många i min familj har haft tarmcancer. Min bror hade tarmcancer, och min mamma dog av sjukdomen. Under 80-talet, när jag var väldigt ung, läste jag någonstans att bland annat att äta kött troligen ökar risken för att utveckla tarmcancer. Jag slutade äta kött där och då. Detsamma gäller alkohol, cigaretter och socker,” förklarar  Susa Vehmas, 56.

Vehmas intresse för medicin och en hälsosam livsstil gjorde att hon även var intresserad av Lumoral. Hon upptäckte Lumoral genom en artikel hon läste på Facebook. 

”Jag blev intresserad av apparaten, men den såldes inte ännu, och jag ville köpa en så fort den släpptes. Efter några månader fick jag en till slut,” säger Vehmas.

Trots att tandhygien generellt har förbättrats under de senaste årtionden kostar munsjukdomar fortfarande hundratals miljoner kronor varje år i hela världen. Tandhälsa är känt för att vara orsaken till mer än 200 kroniska sjukdomar, inklusive hjärt-och kärlsjukdomar och lung- och reumatiska sjukdomar. Det har också visat sig öka risken för flera typer av cancer.

Lumoral-metoden för tandhygien dödar bakterier i plack. Den kämpar mot karies genom att eliminera bakterien Streptococcus mutans som orsakar karies. Den tar även hand om bakterier som kan kopplas till tandköttsinflammation och tandköttssjukdomar. Utöver att använda Lumoral tar även Vehmas noggrant hand om sina tänder.

”Jag borstar mina tänder regelbundet två eller tre gånger om dagen med en elektrisk tandborste. Jag rengör även mellan tänderna med tandtråd och en borste för området mellan tänderna. Trots att jag alltid noggrant rengjort mina tänder känns de mycket lenare och ser vitare ut efter att jag börjat använda Lumoral,” säger Vehmas ivrigt.

Susanna

En hälsosam livsstil är det viktigaste

Vehmas säger att hon föddes i en tid när tandvård inte ansågs vara så viktigt, 

”Båda mina föräldrar fick löständer tidigt. Så jag är nyfiken på vilka krämpor en person kan undvika bara genom att ta hand om sina tänder och därmed undvika möjliga muninfektioner och kanske även minnesstörningar.”

Att ta hand om sin hälsa är en väsentlig del av hennes vardag. Vehmas tränar varje dag, bland annat tyngdlyftning, jogging och inomhus på roddmaskin.

”Jag har haft tur med mitt arbete för att den dagliga mängden steg under en arbetsdag överstiger nästan alltid 30 000 steg,” säger Vehmas, som arbetar som cateringvärd på kryssningsfartyget Tallink Silja.

Hittills har Vehmas lyckats väl med att hålla sig själv vältränad och har undvikit ”nästan alla” förkylningar och magproblem som gått i samhället och på arbetsplatsen. För ett tag sedan fick hon dock veta av sin ortoped att hon led av så pass allvarlig artros i höften att en operation var det enda alternativet för henne.

”Enligt läkaren hade problemet påverkat mig ännu tidigare om jag inte hade tränat regelbundet. Även i detta fall är bra tandhygien ett måste, då de kanske måste skjuta fram operationen om det hade funnits några infektioner i munnen..”

LED-ljus för tänder 2-3 gånger i veckan

Att ta hand om sina tänder är viktigt för Vehmas även utseendemässigt. Frekvent ätande, och då särskilt ätande av frukt som innehåller syror som fräter på emaljen, har tydligt påverkat hennes tänder.

”Mina tänder har aldrig varit speciellt vackra, men jag har ändå försökt ta hand om dem så bra jag kunnat. Jag har haft några problem med mina tänder. Efter att jag bytte tandläkare för 30 år sedan, frågade den nya tandläkaren försiktigt om jag led av ätstörningar.
Jag har alltid haft bra aptit, så jag var förvånad över frågan. När jag sade att jag äter mycket frukt förklarade tandläkaren att syran i tänderna kunde fräta på emaljen. Effekten är liknande när det gäller bulimi, när en person kräks ofta. Sedan dess har jag alltid ätit en bit ost eller druckit ett glas filmjölk efter att jag ätit frukt!”

Vehmas köpte Lumoral till sig själv och sin familj. Hon använder Lumoral minst två gånger i veckan.

”Tandhälsa och en hälsosam livsstil är viktigt för mig. Jag har funderat på att köpa en till Lumoral-enhet som jag kan ta med mig till jobbet. Hittills har jag lämnat den hemma så att min familj kan använda den."

 

Susanna Vehmas, 56
Familj: Man och dotter
Yrke: Cateringvärd
Bor i: Lepaa, Hattula