Fri frakt och retur! Kundsupport: +46 73 56000 92 Fri frakt och retur! Kundsupport i Sverige: +46 73 56000 92
Home / News / “Förändringen är fantastisk!” Forskarnas innovation räddade Kerttus leende.
“Förändringen är fantastisk!” Forskarnas innovation räddade Kerttus leende.

“Förändringen är fantastisk!” Forskarnas innovation räddade Kerttus leende.

Kerttu, 58, drabbades av tandlossning. Den senaste forskningen inom fotodynamiskt terapi räddade Kerttus leende.

Inflammationer i munnen är vanliga. Tyvärr kan dessa inflammationer vara förrädiska och leda till tandlossning. I kampen mot allt besvärligare bakterier och inflammationer i munnen har finska forskare nu utvecklat en behandling som eliminerar bakterier från plack utan att påverka den naturliga munfloran. Behandlingen påbörjas med 60 sek munskölj, därefter används en munskena med inbyggt ljus. Behandlingen är smärtfri, och regelbunden användning  eliminerar bakterier som orsakar parodontit och karies. 

Eftersom munsjukdomar till en början kan vara symptomfria, går många  ovetande med inflammation i munnen. Forskning visar ett samband mellan munnens bakterier och fler än tvåhundra kroniska sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och sämsta fall cancer.

Tandköttssjukdomar som tandköttsinflammation och fortskridande parodontit kan förhindras. Det finns effektiva hjälpmedel idag. Eltandborste tillsammans och en rutinmässig munhygien är viktig för munhälsan. Dessvärre är det svårt att borsta bort all plack. Bakterier i kvarsvarande plack orsakar gingivit och karies. För att förhindra eller bota tandvårdsjukdomar måste man eliminera bakterierna i plack. 

Lumoral är en professionell behandling som sker i ditt hem. Den eliminerar 99,9 % av bakterierna i tandplack. Den antibakteriella effekten är endast verksam på tandplack och har ingen negativ påverkan på den normala bakteriefloran.
Lumoral används tillsammans Lumorinse, grön munskölj.

Lumoral-metoden är utvecklad av forskare vid Aalto Universitetet och Helsingfors Universitetet i kampen mot sjukdomsalstrande munbakterier.

Vissa sjukdomar som tex. diabetes ökar risken för tandköttsinflammation tiofalt. Diabetikers munhälsa är viktig, tandköttssjukdomar och diabetes har bevisats vara kopplade till varandra. Lumoral rekommenderas för regelbunden munvård i förebyggande syfte.

Produkten hjälper även cancersjuka att upprätthålla munhygienen under de tunga behandlingarna.

Fantastisk förändring”

Kerttu, 58, som bor i södra Karelen, lider av typ 2-diabetes, hennes sjukdom debuterade för flera år sedan. Kerttu lever ett normalt hälsosam liv.

 - När jag diagnosterades med diabetes informerade min läkare mig om kommande medicinering,  jag fick även kostråd av dietetist. Dessvärre fick jag ingen information om hur min diabetes påverkar den orala hälsan, säger Kerttu.

Hyperglykemi, alltså förhöjt blodsocker som orsakar muntorrhet, ökar risken för karies och kan tredubbla risken att drabbas av parodontit. Dessvärre drabbades även Kerttu av akut parodontit och tandlossning som följd.

Lyckligtvis träffade Kerttu en tandläkare som informerade om sambandet mellan diabetes och parodontit. En behandlingsplan påbörjades mot Kerttus tandlossning och dess påverkan på allmänhälsan. Kerttu är nogrann med eltandborsten och mellanrumsborsten.

Sommaren 2020 upptäckte Kerttu Lumoral, vilket blev en stor förändring för mig och min allmänhälsa,  säger Kerttu.

”Jag vill rekommendera fler människor att söka upplysning om sin munhälsa och använda nya metoder, till exempel Lumoral.”

- Efter några månaders användning var min munhälsa fantastisk mycket bättre. Borta är plack och min tandköttsinflammation har avtagit. Tandköttet och tänderna känns också riktigt rena, säger Kerttu om förändringen.

Enkel rutin till vardags

Enligt Kerttu är Lumoral-behandlingen enkel att använda: behandlingen är en del av Kerttus vardagliga rutin. Först sköljer Kerttu munnen med  munskölj som innehåller ett fotoaktivt ämne, munsköljen fäster på placken vid tandytan. Ämnet aktiveras med ljuset som är inbyggt i Lumoral-enheten som placeras i munnen.

- Jag sitter bekvämt i tio minuter och låter ljuset verka, skrattar Kerttu.

Kerttu hoppas att fler kunde förstå betydelsen av god munhälsa som även påverkar allmänhälsan positiv.

- Jag skulle vilja rekommendera andra människor att vara mer upplysta om sin munhälsa och använda nya metoder, till exempel Lumoral.

- Om du kan påverka din hälsa positivt på ett enkelt sätt, varför skulle du inte göra det?

Den finska innovationen Lumoral

  • Antibakteriell behandling for hemmabruk, för regelbundet använding
  • Används utöver vardaglig tandborstning och rengöring mellan tänderna
  • Minskar gingivit och plackbildning. Tandsten reduceras. 
  • Lumoral passar alla, inklusive friska personer i förebyggande syfte.
  • Upprätthåller en hälsosam bakterieflora i munnen.
  • Ingen medverkan till bakterieresistens.