Fri frakt och retur! Kundsupport: +46 73 56000 92 Fri frakt och retur! Kundsupport i Sverige: +46 73 56000 92
Home / News / Munsjukdomar är utmanande att behandla men lätta att förebygga.
Munsjukdomar är utmanande att behandla men lätta att förebygga.

Munsjukdomar är utmanande att behandla men lätta att förebygga.

Artikeln skrevs i samarbete med Mediaplanet som en del av kampanjen ”Mun, Syn och Hörsel.” Se originalartikeln (på finska) på Kansanterveys.fi

Barn borde bli lärda att ta hand om sina tänder i tidig ålder, då god tandhygien är detsamma som en hälsosam mun: tiden som spenderas på att rengöra tänderna betalar sig själv genom god munhälsa.

Enligt Jukka H. Meurman, professor emeritus på avdelningen för oral- och maxillofaciala sjukdomar på Helsingfors universitet, varierar det kraftigt hur väl det finska folket tar hand som sina tänder.

- Tandvård är en del av en hälsosam livsstil. De olika attityderna gentemot hälsa gäller även tandhygien.

Det rekommenderas att tänderna borstas två gånger per dag med fluortandkräm och regelbundet rengörs med tandtråd. Att borsta håller tänder och fickor i tandköttet rena, vilket reducerar karies och tandköttsinflammation.

Regelbundna besök hos tandläkaren är också viktigt, då munhälsa inte är en liten sak.

Meurman påminner oss om att ett flertal studier har verifierat kopplingen mellan munhälsa och exempelvis hjärt-och kärlsjukdomar.

- Diabetespatienter och patienter med hjärt- och kärlsjukdomar har ofta haft dålig munhälsa under lång tid innan de utvecklar symptom på kroniska sjukdomar. Detsamma gäller patienter som lider av många andra allvarliga sjukdomar.

Parodontit kan vara helt asymptomatisk

Dåliga vanor för munhälsa är samma sak som dåliga val för den allmänna hälsan. Ohälsosam livsstil påverkar tänderna.

”Från ett munhälsoperspektiv betyder hälsosamma och ansvarsfulla matvanor att begränsa måltiderna till fem gånger om dagen och att undvika alkoholanvändning,” säger Meurman.

Vanan att småäta eller smutta på sura eller söta drycker orsakar konstant avmineralisering av tänderna. Det tillståndet tillåter bakterier att frodas. Rökning bör undvikas, då rökare nästan alltid lider av tandköttsinflammationer och djupa fickor i tandköttet. Rökning ökar även risker för muncancer.

Om rekommendationerna inte följs och tänderna inte rengörs, kommer placken som formas på tänderna och fickorna i tandköttet skada tänderna och orsaka tandköttsinfektion.

Om tandköttsinflammation inte behandlas kan det leda till tandköttssjukdomar. Tandköttssjukdomar (parodontit) försvagar den sammanhållande vävnaden hos tanden och kan leda till ett väldigt obehagligt resultat.

- Parodontit är en inflammation i tandens sammanhållande vävnad, vilket praktiskt taget orsakas av dålig munhygien. Det orsakas av bakterier som bor i munnen som formar plack och tandsten vilket irriterar vävnaden. De första symptomen är blödande tandkött, men sjukdomen är smygande och ofta asymptomatisk. Tillslut leder inflammationen till tandlossning.

Meurman uppmuntrar till att följa grundläggande tandvårdsrutiner. Karies, tandköttsinflammation och parodontit är möjliga att förebygga.

Lumoral-metoden är en hjälp när utökad hygien krävs

Vad händer om metoden som nämns ovan inte är tillräcklig? För vissa människor är det inte tillräckligt att endast borsta och använda tandtråd för att förhindra munsjukdomar. Det är känt att mer än 70 % av finska befolkningen lider av tandköttsinflammation.

Lumoral-metoden utvecklades i samband med tandläkare för att förbättra vården och rengöringen av tänderna. Det är en hjälp i situationer där traditionell tandborstning och användning av tandtråd inte är tillräcklig för att uppnå bra tandhygien. Effektiviteten av Lumoral baseras på en unik teknisk munskölj som tidigare endast använts av tandläkare.

I Lumoral-metoden aktiveras den tekniska munsköljen av ljus, vilket har en antibakteriell effekt på plack och tandkött. Ljuset påverkar även osynligt plack som tandborsten inte kommer åt. Tänderna borstas efter behandling och den förbättrade rengöringen gör att tändernas yta känns lenare. Den antibakteriella effekten påverkar placken, och den normala bakteriefloran i munnen störs inte. 

Regelbunden användning av Lumoral reducerar formationen av ny plack och tandsten. Bra munhygien med stöd av Lumoral förebygger hål och tandköttsinflammation. Förbättrad munhygien kan även förebygga sekundära infektioner som uppstår av infektioner i munnen. Är tandköttet i bra skick ger det bra andedräkt tack vare den reducerade mängden anaeroba bakterier vid tandköttsgränsen, i fickor i tandköttet och mellan tänderna. 

Läs om hur Susanna har antagit Lumoral-metoden som en del av sin vanliga tandhygienrutin för att förbättra sin allmänna hälsa