För en toppidrottare ger husdjur balans i vardagen

För en toppidrottare ger husdjur balans i vardagen

För en toppidrottare är idrotten det viktigaste i livet - allt annat sker på dess villkor. Annimari Kortes dagar består nästan uteslutande av träning, mat och vila. Siberian Huskyerna Tokyo och Cairo samt blandrasen Raad ger en motvikt till vardagen.

- För en idrottare är tävlingsidrotten faktiskt mental stress och jäkt i vardagen, svarar Annimari överraskande på frågan om idrotten är en bra motvikt till den mentala stressen och jäkten i vardagen.

- Idrott är ofta mycket stressigt, varje träningspass och varje dag är betydelsefull och kan påverka hela året. En sjukdom eller skada kan avsluta en hel säsong eller en hel karriär, så varje dag är stressig på sitt sätt. Naturligtvis ger det också den största glädjen i livet, och det är därför vi sysslar med det, förklarar Korte.

Annimari vet vad hon talar om. Hon är den snabbaste finländska häcklöpare på 100 meter häck genom tiderna med ett finskt rekord på 12,72 sekunder och har representerat Finland  flera gånger i värdetävlingar. Hon tog sig till finalen på 100 meter häck vid EM under 20 år 2007.

Hon har dock inte haft en lätt karriär. Framgången har krävt beslutsamhet och en positiv attityd - en äkta finsk sisu - när en serie sjukdomar tvingade henne att ta ett femårigt uppehåll från tävlingarna 2012.

Hälsa framför allt

- För en toppidrottare är idrotten ofta det största innehållet i livet, men visst är det bra att ha andra motvikter, som familj och vänner. Familjen är också till stor hjälp när mina hundar behöver vård under tävlingsresor och träningsläger.

Annimari tränar nu sex dagar i veckan. Tidigare kunde hon köra 12 träningspass i veckan, men sedan hösten - efter att hon började göra sitt eget träningsschema - har hon övergått till ett nytt träningsschema. Mindre är ibland mer.

- Vi börjar vanligtvis klockan 9.30 på morgonen och slutar mellan 12 och 13. I augusti började jag planera mitt eget träningsprogram och förutom det har jag en tränare som övervakar all min träning, säger Korte.

Korte medger att även om det krävs uppoffringar inom elitidrotten är det upp till dig att avgöra vad du anser vara uppoffringar.

- Det finns många saker som en idrottare inte kan göra eftersom de skulle hindra återhämtningen eller riskera att skada sig. När du lyckas eller uppnår de resultat du alltid har drömt om är det värt alla uppoffringar, smärta och stress.

Annimaris tävlingskarriär har kantats av många hälsoproblem, av vilka de mest utmanande är eosinofil esofagit, en allergisk inflammation i matstrupen, och Tietze-syndromet, som orsakar smärtor kring bröstbenet.

- Allergier har haft en stor inverkan på mitt dagliga liv. På grund av dem finns det alltid en liten inflammation i min kropp. På grund av den eosinofila esofagiten var jag också tvungen att ta en paus från idrotten.

Till följd av hälsoproblemen måste Annimari bland annat vara extra noggrann med bland annat sin kost. Tillräcklig vila är också nödvändigt för att hålla sig i form för träning och tävlingar.

- Jag äter mycket kött, kokta grönsaker och glutenfria kolhydrater. Vikten av vila som idrottare ökar med åldern. Nu har jag vilat upp till tre dagar under lätta veckor i höst, medan en lätt vecka tidigare innebar två dagars vila.

Munhälsa stöder också tävlingsprestationer

Toppidrott ställer särskilda krav på munhälsan. Inte bara kroppen utan även tänderna sätts ofta på prov, eftersom höga träningsnivåer kräver tillräckligt med energi för lyckas. Detta kan i sin tur återspeglas i antalet gånger du äter.

Näringsmedel för sportändamål samt tung andning vid hård träning minskar utsöndringen av saliv i munnen och torkar ut idrottarens mun. Saliven ger naturligt ett bra skydd för tänderna. När detta inte längre finns kan bakterier komma in i munnen och bilda karies.

Annimari borstar tänderna med en elektrisk borste två gånger om dagen, enligt rekommendation. Hon rengör också regelbundet utrymmet mellan tänderna. Även med en bra munhygien har Annimaris tänder fortfarande varit ett problem för henne - hon har en hel del tandköttsinflammation och för några år sedan sprack två av hennes tänder helt och hållet.

Det är här Lumoral, en behandling som utvecklats av finländare, kommer väl till pass för att förbättra tandvården och munhälsan även när traditionella metoder misslyckas. Lumoral är en ny metod för munhygien utvecklad av finlänsdka forskare och som kan avlägsna 99,99 % av plackbakterierna från tändernas yta. Lumoral är en riktad behandling, vilket innebär att den normala, viktiga bakteriefloran i munnen bevaras. Samtidigt behandlas tandköttsinflammation.

- Jag har använt Lumoral ett tag och har märkt att mitt tandkött inte längre blöder när jag rengör mellanrummen mellan mina tänder. Det är verkligen bra att man har uppfunnit denna metod som hjälper till att hålla munnen frisk.

- Många människor inser inte hur mycket munhälsan påverkar hälsan i allmänhet och idrotten i synnerhet, inklusive idrottsprestationer. Jag tycker att idrottsorganisationerna borde göra mer för att se till att alla, från toppidrottare till barn, är medvetna om vikten av munhälsa! betonar hon.

En positiv attityd till livet är vägen framåt

Annimari återvände till tävlingsbanan år 2017 och har sedan dess uppnått nästan alla de drömmar som hon trodde var omöjliga i sin tidigare karriär. Förutom det finska rekordet har hon slagit rekordet i Kaleva-mästerskapen och var obesegrad i Finland 2020 och 2021.

- Jag klarade den olympiska kvalgränsen för Tokyo åtta gånger, mer än någon annan finsk idrottare, berättar Korte.

Annimari utsågs till Årets mest positiva finländare 2020. Hennes positiva inställning till livet återspeglas också i henne.

- Positivitet hjälper i svåra tider. Mitt mål är att se mina gränser som häcklöpare och inspirera andra att inte ge upp och tro på sina drömmar. Jag vill visa att ingenting är omöjligt. Positivitet har verkligen hjälpt mig att nå toppen efter alla svårigheter!

I höstas berättade Annimari för sina Instagram-följare att hon nyligen tagit examen som hundtränare.

- På sommaren, när jag inte kunde tävla, tänkte jag att vad kunde vara bättre än att plugga. Alla vet nog att hundar är det viktigaste för mig vid sidan av häcklöpning. Jag skulle kunna börja köra olika hundträningskurser, men de får vänta ytterligare ett par år, skriver Korte på sin hemsida.

 

 

 

Testa i 30 dagar