Betydelsen av forskning
Kliniska studier av medicintekniska produkter är avgörande för att garantera säkerhet, syfte och effektivitet för produkter för hälso- och sjukvård. Vetenskapligt baserade studier av hög kvalitet säkerställer att produkterna på marknaden uppfyller stränga krav för medicintekniska produkter. Detta ger både användare och vårdpersonal förtroende för att produkterna är tillförlitliga och fungerar som förväntat.
Standarder är grunden för klinisk forskning
Internationella standarder är hörnstenarna i utformningen av de kliniska studierna för Lumoral. Dessa inkluderar ISO 14155 GCP (Clinical Trials on Medical Devices - Good Clinical Practice) och EU:s förordning om medicintekniska produkter EU 2017/745 (MDR). En klinisk prövning för Lumoral måste ha tydliga mål och syften, antingen för att säkerställa effekterna av den redan godkända behandlingen eller för att hitta nya användningsområden för Lumoral. Bestämmelserna måste följas strikt och försökspersonernas säkerhet kommer alltid i första hand.
Framtidens munvård
Forskningen kring Lumoral-behandling öppnar dörrar för nya möjligheter inom munvårdens utveckling. Vårt företag är stolt över att kunna främja hälsa och välbefinnande genom innovativa lösningar.
Pågående och avslutade studier lyfter fram Lumoral-behandlingens mångsidiga användningsområden för att förbättra munhälsan i olika befolkningsgrupper och vid olika sjukdomstillstånd.
Sammanfattningar av forskningsresultat
"En klinisk prövning är inte bara ett enda maratonlopp. Det är en serie maratonlopp som springs i lite olika landskap om och om igen. Och även om man når ett mål kan det finnas flera resor kvar att göra och nya som väntar."
- Mikko Kylmänen, forskningsansvarig, Koite Health Ltd.
Läs mer om forskningen på lumoralpro.com
En klinisk, randomiserad studie med parodontala patienter (delrapport) 57/200 försökspersoner, år 2022
Europas största studie om parodontit visar att behandlingsresultaten för parodontit förbättras avsevärt när daglig Lumoral-behandling läggs till rutinen för parodontal egenvård. 54% av Lumoral-användarna fick sitt gingivala inflammationsindex (BOP) reducerat till hälsosamma nivåer (BOP mindre än 10%).
Två av tre (67%) av patienterna som behandlades med Lumoral fick antalet djupa tandköttsfickor minst halverat jämfört med baslinjen. Detta resultat var betydligt bättre än i kontrollgruppen. Fyra patienter i Lumoral-gruppen hade inga djupa tandköttsfickor vid slutet av perioden.
Fallrapport om en parodontitpatient: en 78-årig person, år 2022.
I en patientfallsrapport om en 78-årig man med vaskulär demens konstaterades att Lumoral antibakteriell behandling var effektiv när det gällde att eliminera skadliga munbakterier och samtidigt behandla avancerad tandköttssjukdom. Studien publicerades i tidskriften Dentistry Journal.
Återhämtningen från svår parodontal sjukdom under den 13 månader långa uppföljningsperioden var utmärkt, visar studien. Munhygienen förbättrades avsevärt och antalet infekterade tandköttsfickor minskade betydligt.
Endast en infekterad tandköttsficka återstod, och detta kan åtminstone delvis anses bero på ocklusalt trauma, konstaterar forskarna.
Antibakteriell behandling med dubbelljus i hemmet kan minska mängden plack, inflammation och aMMP-8 vid periimplantär sjukdom - en pilotstudie. År 2022
Hanna Lähteenmäki är Lumoral-forskare samt ordförande för Finlands tandhygienistförbund. 2022 publicerade hon resultaten från en pilotstudie som visade att Lumoral-behandling gav lovande resultat vid behandling av infektioner relaterade till tandimplantat.
Enligt Lähteenmäki minskade antalet plack och blödande tandkött (BOP index) hos patienterna signifikant jämfört med baslinjen, och det fanns inga biverkningar förknippade med Lumoral. I den här studienhar den reducerande effekten av Lumoral-behandlingen på den inflammatoriska markören aMMP-8, som indikerar parodontal sjukdom, varit av intresse.
Klinisk, randomiserad studie av periimplantit: 40 försökspersoner, 2022
Studien visade att resultaten var samstämmiga och att det fanns tydliga skillnader mellan grupperna. Hos försökspersoner som tog Lumoral observerades en minskning av plack, en minskning av tandköttsblödning och en minskning av tandköttsfickor.
Randomiserad studie av äldre personer som bor i dygnet-runt-omsorg: 31 försökspersoner, år 2023
Studien visade att daglig ljusaktiverad Lumoral-behandling förbättrar munhälsan hos boende på vårdhem dygnet runt som en del av den normala munhygienen. Lumoral-gruppen hade både bättre munhygien och bättre fuktighet i munnen (objektivt och subjektivt bedömd)
Plackstudie på friska vuxna, randomiserad: 15 försökspersoner, år 2023
En plackstudie som genomfördes av studenter i tandhygienistexamen vid Metropolia University of Applied Sciences visade att det är fördelaktigt för friska personer att använda Lumoral två gånger i veckan.
Studien visade att minskningen av biofilm var betydligt större i den experimentgrupp som använde Lumoral än i kontrollgruppen.
Syftet med studien var att undersöka hur effektivt det antimikrobiella medlet Lumoral minskar biofilmen i munnen som en del av egenvård hos friska frivilliga i åldern 18-70 år.