Nokia Gummiarbetares Sjukkassa investerar i munhälsa: Ersättning för Lumoral läggs till förmånerna

Nokia Gummiarbetares Sjukkassa investerar i munhälsa: Ersättning för Lumoral läggs till förmånerna

Nokia Gummiarbetares Sjukkassa (Nokian Kumiväen Sairauskassa) har ingått ett partnerskapsavtal med det finska hälsoteknikföretaget Koite Health och beslutat att fokusera mer på munhälsan hos sina försäkrade medlemmar. Hälsokassan kommer nu att ersätta kostnaderna för Lumoral-behandling för sina försäkrade medlemmar, vilket ger en värdefull extra förmån för att upprätthålla munhälsan.

Lumoral är en innovativ finsk hälsoteknisk lösning som stöder användarnas munhälsa genom att behandla och förebygga orala infektioner i tänder och tandkött. Hälsofonden ser sin lösning som ett viktigt steg mot förebyggande hälsovård.

- Beslutet baseras på en grundlig analys och diskussioner med hälsofondens styrelse. Styrelsen såg de möjligheter som Lumoral-benhandlingen erbjuder och beslutade enhälligt att godkänna den som en del av de förmåner som erbjuds av hälsofonden, säger Piia Virolainen, VD för Nokia Gummiarbetares Sjukkassa.

Piia Virolainen, VD för Nokia Gummiarbetares Sjukkassa.

Studier visar att dålig munhälsa är en av de största riskfaktorerna bakom många vanliga sjukdomar, eftersom inflammerat tandkött och skadade tandytor utgör en direkt väg för bakterier.

- Orala infektioner är bland de vanligaste infektionerna i världen. De bidrar till uppkomsten av allvarliga tillstånd som cancer, diabetes, hjärt-, lung- och njursjukdomar, säger Tommi Pätilä, hjärt- och transplantationskirurg vid HUS barnsjukhus. Pätilä är också en av utvecklarna av innovationen Lumoral.

- När befolkningen åldras går vi mot svåra tider inom hälso- och sjukvården och dess finansiering. Infektioner i munnen ökar avsevärt behovet av sjukhusvård och dess komplikationer. Det bidrar att att investera i munvård och en omfattande förståelse av den - särskilt när det gäller att förebygga tandsjukdomar - kommer därför att betala sig många gånger om i framtiden, fortsätter Pätilä.

Munsjukdomar leder till stora kostnader för samhället

Enligt Virolainen kommer beslutet i praktiken att innebära att regelbunden Lumoral-behandling, inklusive Lumorinse-tabletter, kommer att täckas för hälsokassans försäkrade medlemmar som en del av kassans tandvårdsförmån.

- Regelbunden Lumoral-behandling har en inverkan på munhälsan, men den påverkar också användarnas allmänna välbefinnande. Nokia Gummiarbetares Sjukkassa strävar ständigt efter att förbättra sina försäkrade medlemmars välbefinnande och hälsa. Ersättningen för Lumoral-enheten och Lumorinse-tabletterna är ett steg mot detta mål, betonar Virolainen.

Virolainen konstaterar att Nokia Gummiarbetares Sjukkassa ersätter mest forsknings- och behandlingskostnader. Den näst högsta ersättningen är för försäkrade medlemmars tandvårdskostnader.

- Munsjukdomar kan lätt leda till betydande kostnader, och tandvårdsförmånen har varit en mycket uppskattad och använd förmån bland våra medlemmar. De anser att det är mycket viktigt att ha snabb tillgång till tandvård när det behövs, utan att behöva vänta, tillägger Virolainen.

Enligt Riikka Nisula, områdeschef för Lumoral, har lokala tandkliniker välkomnat beslutet från Nokia Gummiarbetares Sjukkassa att ersätta Lumoral och Lumorinse tabletter eftersom förebyggande och förbättrad egenvård stöder professionell behandling.

Den antibakteriella Lumoral-behandlingen avlägsnar effektivt skadliga bakterier från tändernas ytor och tandköttskanten. Hemadministrerad Lumoral-behandling har visat sig vara betydligt mer effektiv och bättre tolererad än klorhexidinbaserade munvatten, som används idag.

Nisula betonar att den antibakteriella behandlingen är ett komplement till mekanisk tandrengöring och inte en ersättning för tandborstning och rengöring av mellanrummen. Så varför behövs ytterligare behandling för att förbättra den mekaniska munhygienen?

Enligt studier avlägsnar tandborstning endast 65 % av placket. Kvarvarande plack finns kvar i munnen även efter den mest effektiva tandborstningen. Lumoral hjälper till att avlägsna denna kvarvarande plack. Med regelbunden behandling med Lumoral blir tandytorna ordentligt rengjorda.

Antibakteriell behandling har också visat sig förebygga och delvis förbättra infektioner i vävnaderna runt implantat. Behandlingen är lämplig för alla, men patienter som behöver bättre munhygien anses ha störst nytta av ljusaktiverad behandling.

Nokia Gummiarbetares Sjukkassa är en så kallad tilläggskassa som ersätter försäkrade medlemmar för tilläggsförmåner i enlighet med sina regler. Kassan har cirka 1 200 försäkrade medlemmar. I Finland verkar sammanlagt cirka 110 sjukkassor, vars försäkrade medlemmar är arbetstagare och/eller tjänstemän. I många kassor kan pensionärer fortsätta att vara försäkrade i kassan, och i vissa kassor har familjemedlemmar också rätt till ersättningar.

 

 

Testa i 30 dagar