Ny uppfinning reducerar orala sjukdomar när COVID-19 begränsar tillgången till tandvård

Ny uppfinning reducerar orala sjukdomar när COVID-19 begränsar tillgången till tandvård

Det är svårare att få tandvård under den pågående pandemin och detta orsakar en ökning i tandproblem såsom hål i tänderna och tandköttssjukdomar. Forskare har introducerat en metod man använder hemma för att reducera och förebygga tandsjukdomar.

[Esbo, Finland, 8.12.2020] Bevis tyder på att patienter med parodontit och hål i tänderna har en ökad risk för att utveckla allvarliga hälsoproblem, inklusive potentiellt mer allvarliga COVID-symtom. Forskare vid Aalto Universitetet och Helsingfors Universitetssjukhus i Finland har utvecklat en anordning man använder hemma för att rengöra tänder och tandköttsytor från bakterier. Forskningsteamet, som är baserat i Helsingfors anser att denna nya uppfinning avsevärt förbättrar tandhygienen och förbättra hemvården, i synnerhet under tider då reducerad tillgång till tandvårdstider kan förvärra problemen. Teamet har kommersialiserat sin forskning och den lätt-aktiverade munsköljbehandlingen finns nu tillgänglig från deras avknoppningsföretag Koite Health.

Mr Nikinmaa

VD för Koite Health, Sakari Nikinmaa, visar forskningen kommersialiserad som Lumoral-produkt.

COVID-19 har avsevärt reducerat tillgången till regelbunden behandling på tandvårdskliniker vilket har lett till en oro för en ökning i kronisk munsjukdom och efterföljande risk för allvarlig infektion. Kronisk inflammation har kopplats till fler än 100 sjukdomar och till 22 gånger högre risk för COVID-19 relaterade respiratoriska problem [1]. Tandsjukdomar är bland de vanligaste formerna av kronisk inflammation. Enligt forskare är lösningen man använder i hemmet, Lumoral, utformad för de som har eller kan drabbas av munsjukdomar trots regelbunden munhygiensrutin.

Lumoral – antibakteriell behandling inriktad på plack

Gruppen publicerade nyligen en klinisk studie där användningen av Lumoral reducerade antalet dentala patogener som orsakar parodontits och hål i tänderna, undertryckt dental plackbildning och reducerad aktiv tandköttsinflammation. [2].“Denna studier stödjer och utökar vår tidigare forskning”, uppger Sakari Nikinmaa, VD för Koite Health. Forskningsgruppen publicerade data avseende den antibakteriella effektiviteten i deras metod mot en av de viktigaste dentala patogenerna, Streptococcus mutans tidigare i år. .– Metoden har bevisats fungera med hög effektivitet och denna innovative vetenskap kom i rätt tid för att hjälpa människor som lider av vissa aspekter relaterat tull COVID-19 pandemin tillägger Nikinmaa.

Porphyromonas Gingivalis

Porphyromonas Gingivalis-bakterier, som kan orsaka inflammationer i tändernas stödjevävnader. Obehandlade (vänster) och Lumoral behandlade (höger).

Streptococcus Mutans

Streptococcus mutans bakterier på en hydroxiapatitskiva (en tandytmodell). 

Lumoral lanserades i Finland I mitten 2020 och hitintills har över 30 000 behandlingar fullföljts. Kunder respons på produkten och dess effekt på munhygien har varit utmärkt. “Med daglig använd har våra kunder rapporterat reducerad gingival blödning, tandstensbildning och friskare andedräkt. Viktigast av allt är att vi har ökande bevis på de positiva effekterna på tandrotsvävnad. Detta är ett område där vi verkligen kan förbättra hälsan världen över, säger Nikinmaa.

Med sin framgångsrika initiala lansering i Finland expanderar nu Koite Health produktdistributionen globalt där första fokus ligger på Europa och utvalda länder i Asien.

[1]            https://www.researchgate.net/publication/343852163_The_Mouth-COVID_Connection_Il-6_Levels_in_Periodontal_Disease_-Potential_Role_in_COVID-19-Related_Respiratory_Complications

[2]            https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.08.20187161v1


Testa i 30 dagar
Mors dag - se erbjudandena! Mors dag - se erbjudandena!