Sambandet mellan munhälsa och röst: Praktiska tips om hur man skyddar båda

Sambandet mellan munhälsa och röst: Praktiska tips om hur man skyddar båda

Studier visar att ett balanserat oralt mikrobiom är avgörande för en persons allmänna hälsa och även psykiska välbefinnande - precis som tillräckligt med sömn. Intressant nog spelar munhälsan också en viktig roll för att bibehålla en frisk röst.

Kopplingen mellan munhälsa och röst

Påverkan på stämbanden: Infektioner i munnen, t.ex. tandköttssjukdomar eller bölder, kan leda till inflammation som sprider sig till halsen och stämbanden. Detta kan leda till heshet, obehag och till och med skador på stämbanden om det inte behandlas.

Systemiska effekter: Dålig munhälsa kan orsaka systemiska infektioner som påverkar andningsorganen, vilket ytterligare påverkar röstkvalitet och hälsa.

Muntorrhet och salivproduktion: Saliv är viktigt för att hålla munnen och halsen fuktiga, vilket är avgörande för ett tydligt tal och en frisk röst. Tillstånd som minskar salivproduktionen, t.ex. vissa mediciner eller uttorkning, kan leda till muntorrhet och en ansträngd röst.

Tandställning och munstruktur: Felställda tänder eller problem med käken kan påverka hur vi talar. Korrekt munhälsa säkerställer att tänderna och käken är i rätt position, vilket underlättar tydlig artikulation och röstprojektion.

Skydda munhälsan och rösten

Regelbundna tandkontroller: Besök tandläkaren regelbundet för rengöring och kontroll för att upptäcka och behandla eventuella problem tidigt.

Borsta tänderna och använd tandtråd: Borsta tänderna minst två gånger om dagen och använd tandtråd dagligen för att avlägsna plack och förebygga tandköttssjukdomar.

Användning av Lumoral: Använd en ljusaktiverad antibakteriell behandling som utvecklats av finska forskare och som förbättrar munhygienen. Lumoral bidrar till att minska skadliga bakterier i munnen och ger ett extra skydd mot tandköttssjukdomar och karies. (1, 2)

Håll dig hydrerad: Tillräckligt med vätska bidrar till att upprätthålla salivproduktionen, som håller munnen och halsen fuktiga och främjar en frisk röst.

Undvik skadliga substanser: Undvik rökning och överdriven alkoholkonsumtion, eftersom det kan torka ut mun och svalg och öka risken för cancer i mun och svalg.

Koffein: Begränsa intaget av koffein, eftersom det kan bidra till muntorrhet.

Balanserad kost: Ät en kost som är rik på frukt, grönsaker, magert protein och fullkornsprodukter för att främja den allmänna hälsan och immunförsvaret.

Begränsa sockerhaltiga livsmedel: Minska konsumtionen av sockerhaltiga livsmedel och drycker, som kan bidra till karies och tandköttssjukdomar.

Praktiska metoder för röstvård: Värm upp rösten: Innan du talar under längre perioder eller sjunger, värm upp stämbanden med mjuka övningar.

Undvik överanvändning: Ge rösten regelbundna pauser och undvik att skrika eller anstränga rösten.

Hantera stress och anpassa avslappningstekniker: Använd avslappningstekniker som djupandning, meditation eller yoga för att minska stress, som kan påverka både munhälsan och röstkvaliteten.

 *****

  1. Pakarinen, S.; Saarela, R.K.T.; Välimaa, H.; Heikkinen, A.M.; Kankuri, E.; Noponen, M.; Alapulli, H.; Tervahartiala, T.; Räisänen, I.T.; Sorsa, T.; Pätilä, T. Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP)-Three-Month Interim Results. Dent. J. 2022, 10, 206. http://hdl.handle.net/10138/350606
  2. Liu Y, Qin R, Zaat SAJ, Breukink E, Heger M. Antibacterial photodynamic therapy: overview of a promising approach to fight antibiotic-resistant bacterial infections. J Clin Transl Res. 2015 Dec 1;1(3):140-167. PMID: 30873451; PMCID: PMC6410618.
Testa i 30 dagar