Hur fungerar det?

Naturen är full av fenomen som baserar sig på interaktionen mellan ljus och materia. Det mest kända fotobiologiska fenomenet är fotosyntesen. Fotosyntesen är grundläggande för livet på jorden.

 

Lumoral baserar sig på den antibakteriella fotodynamiska reaktionen

Lumoralmetoden grundar sig på ett annat fenomen skapat av ljus, nämligen den fotodynamiska reaktionen. Den fotodynamiska reaktionen är en kombinerad effekt av ljuset och en ljuskänslig molekyl som eliminerar bakterier och virus.

Den fotodynamiska reaktionen är naturens antibakteriella lösning. Den utnyttjas till exempel av växter som en så kallad immunfunktion till skydd mot patogener. Tack vare ny innovativ teknologi kan vi nu använda samma fenomen för att producera en antibakteriell effekt för att förbättra munhälsa.

Vad händer då under den fotodynamiska reaktionen? Den ljuskänsliga molekylen aktiveras av ljus och sensibiliserar bakterien. Interaktionen producerar reaktivt syre som bakterien inte kan skydda sig mot. I djurceller skyddar enzymet katalas cellen mot reaktivt syre, men den bakteriella cellen elimineras. Utvecklingen av bakterieresistens är väldigt osannolik, vilket gör att Lumoral lämpar sig för kontinuerligt bruk.

 

Effektiv och trygg att använda 

Lumoralmetoden baserar sig på en kombination av patenterade ljusvåglängder och ett molekylärt format ljuskänsligt medel som i samverkan visat sig vara effektivt mot bakterier som framkallar karies och tandköttsinflammation. 

Det ljuskänsliga ämnet är ett grönt färgämne som heter indocyaningrönt och används flitigt i ett flertal olika medicinska tillämpningar. Det har visat sig vara tryggt och säkert att använda. 

Den ljuskänsliga molekylen fäster sig effektivt på plack, vilket gör att ljusets effekt realiseras på plack. Det ljuskänsliga ämnet är dessutom selektivt vad gäller bakterier, vilket betyder att det endast påverkar skadliga bakterier.

 

Rena tänder som resultat 

Tänderna bör rengöras noggrant efter själva ljusbehandlingen som lämnat kvar döda bakterier på ytan av tänderna. Använd tandborste och tandkräm.

Behandlingen eliminerar förmågan hos plack att fästa sig vid sitt underlag, vilket betyder att tänderna rengörs och tandytan blir slät och fin. Du kan känna av effekten av behandlingen som en jämn och slät tandyta, som dessutom blir svårare för ny plack att fästa sig vid.