Home / Hur fungerar det?

Den antibakteriella fotodynamiska reaktionen 

Naturen är full av fenomen relaterade till interaktionen mellan ljus och materia. Det mest kända fotobiologiska fenomenet är fotosyntes: det är grundläggande för livet på jorden. Lumoral-metoden använder ett annat fenomen skapat av ljus: den fotodynamiska reaktionen. En kombinerande effekt av ljus och en ljuskänslig molekyl som eliminerar bakterier och virus. 

Växter använder fotodynamiska reaktioner som en av sina immunfunktioner för att skydda sig från patogener. Det är naturens antibakteriella lösning. Med hjälp av innovativ teknologi kan vi använda detta fenomen för att producera en antibakteriell effekt för att förbättra munhälsa. Den positiva effekten av denna teknologi är bristen på resistensbildning.

Reaktivt syre är antimikrobiellt.

Vad händer under den fotodynamiska reaktionen? Den ljuskänsliga molekylen aktiveras av ljus och sensibiliserar i sin tur bakterien. Interaktionen producerar reaktivt syre, och bakterien kan inte skydda sig mot det. I djurceller skyddar enzymet katalas cellen mot reaktivt syre, men den bakteriella cellen elimineras. 

Den fotodynamiska effekten fungerar även på biofilm

Om vi ska försöka att förebygga de vanligaste muninfektionerna måste vi vara observanta på dental biofilm. Det är enkelt att eliminera sårbara planktoniska bakterier, men bakterier i biofilm anses vara betydligt mindre sårbara för antibakteriella medel. Biofilm är en skyddande form, en säker struktur producerad av bakterien från deras metaboliter. Formens egenskaper säkrar att den fäster på tändernas yta och bakterien är väldigt väl skyddad. Biofilm är en utmaning att ta bort.

Den fotodynamiska effekten är unik i dess förmåga att penetrera biofilmen. Med Lumoral-metoden kan vi ändra den vidhäftande strukturen på biofilmen och ta bort den, vilket lämnar tandens emalj oskadd. Den bakteriella mångfalden skadas inte. 

Vad händer med bakterierna vi vill behålla?

Vi vill ha kvar en mångfald i den allmänna floran. Det finns flera sätt att vara selektiv när man siktar in sig på bakterier med fotodynamiska metoder. 

  • Vi valde en ljuskänslig molekyl som är effektiv mot Streptococcus mutans. 
  • Vi modifierade strukturen av den ljuskänsliga molekylen så att den fäster på plackens yta.  
  • Utformningen av munstycket leder ljus direkt mot ytan av tänderna. 
  • De lämpliga ljusvåglängderna studeras noga och väljs ut. 

Dual-Light är väldigt effektivt mot Streptococcus mutans. 

Koite Health har utvecklat Dual-Light, en patentsökt kombination av ljus för Lumoral. Den använder nära infrarött ljus tillsammans med antibakteriellt blått ljus. Denna effektiva kombination arbetar tillsammans med en speciellt utformad ljuskänslig molekyl. Dual-Light har bevisats vara effektiv mot bakterien Streptococcus mutans och mot den bakterie som är kopplad till tandlossning.

Lumoral är skapad för möjlighet till regelbunden antibakteriell tandvård i det egna hemmet. Den ska underlätta tandvården och den personliga munhygienen Lumoral används alltid tillsammans med ljuskänsliga munsköljen, Lumorinse.