5 tips för en fräschare mun

5 tips för en fräschare mun

Dålig andedräkt, svullet eller blödande tandkött eller i värsta fall tandförlust. Munhälsa är något som berör oss alla och problem är vanligare än du kanske tror. Här tipsar vi om enkla saker du kan göra för en fräschare mun och bättre munhälsa.

  1. Borsta tänderna

De flesta av oss vet att vi ska borsta tänderna två gånger om dagen. Ändå slarvar vi. Eller så borstar vi inte rätt, med sämre effekt som följd. Du ska borsta tänderna två minuter varje dag med en 2 cm lång sträng av fluortandkräm och gnugga försiktigt i riktning mot tandköttet. Borsta med en mjuk tandborste för att inte skada det känsliga tandköttet. En mjuk tandborste ger dig också ett bättre rengöringsresultat. En eltandborste är ett bra hjälpmedel att få rätt teknik.

  1. Ta hand om mellanrummen

Det kan vara svårt att komma åt bakterier mellan tänderna, som om de får vara kvar kan leda till både dålig andedräkt, karies och tandlossning. Se därför till att regelbundet rengöra mellan tänderna med en mellanrumsborste eller tandtråd.

  1. Glöm inte tungan

Dålig andedräkt kan bero på bakteriebeläggningar på tungan. Med hjälp av en tungskrapa kan du lättare få bort beläggningarna och få bukt med den dåliga andedräkten.

  1. Undvik småätande

Du har säkert hört att det inte är bra att småäta, men vet du varför? Jo, det är nämligen bra för tänderna att vila mellan måltiderna eftersom det bildas syra som kan fräta på emaljen, men som saliven stoppar om den får arbeta i fred. Två timmar mellan måltiderna är en bra tumregel för att tänderna ska få vila. 

  1. När det krävs något mer

De flesta av oss har tagit bort tandsten hos tandläkaren. Tandsten är förkalkad plack, det vill säga plack (som alla har på tänderna) som har kommit i kontakt med mineraler i saliven. Tandsten kan bildas både över och under tandköttskanten och leda till ett irriterat och blödande tandkött.

För att undvika att tandsten bildas bör man vara noga med att rengöra tänderna. Men forskning visar att en vanlig tandborste bara rengör tänderna till 65 procent. Därför har den finska innovationen Lumoral tagits fram. Studier visar att den, med hjälp av ljus som reagerar med det ljuskänsliga munsköljet, tar bort 99,9 procent av plackbakterierna från tandytan med renare tänder och mun som resultat.

Lumoral är en CE-godkänd medicinskteknisk produkt som rekommenderas av tandläkare, bland annat tandläkarkedjan Aquadental.

– Lumoral är den nya revolutionen sedan tandborsten och den behandlar grundsjukdomen till flera munsjukdomar som orsakas av bakterier, säger Marcia Lindberg, tandläkare och klinikchef på Aqua Dental Vasagatan 12.

 

Testa i 30 dagar