bakterier

Dålig munhälsa kan ge ökad risk för stroke – ta hand om din munhälsa redan idag

Dålig munhälsa kan ge ökad risk för stroke – ta hand om din munhälsa redan idag

Varje år dör över 13 miljoner människor i världen av stroke. Men många av fallen skulle gå att förhindra genom relativt enkla medel, som en hälsosammare diet, mer motion – och förbättrad munhälsa.

Så många som 25 procent av världens befolkning råkar någon gång i sitt liv ut för en stroke. Långt ifrån alla har en dödlig utgång, men kan ändå få långtgående konsekvenser för individen.

Forskning visar att så många som upp till 90 procent av fallen skulle gå att förebygga, genom en förändrad livsstil. Det kan handla om att äta bättre, motionera mer eller sluta röka, något som nog de flesta av oss känner till.

Men det finns ytterligare en faktor som har visat sig spela en stor roll hos strokepatienter – och som kanske är lite mer okänd.

– I vår studie hittade vi dentala bakterier i blodproppar i hjärnan hos fyra av fem strokepatienter. Det är tandbakterier som finns helt naturligt i munnen men som när de kommer ut i blodet kan leda till svåra problem, säger Olli Patrakka, forskare vid Tammerfors universitet.

Tidigare forskning har visat att det finns ett tydligt samband mellan dålig munhälsa och hjärt- och kärlsjukdomar. Bland annat löper den som har parodontit, det vill säga tandlossning, 28 procents högre risk för att få en första hjärtinfarkt. Nu kan man alltså vara något liknande på spåren även vad det gäller hjärnhälsa och stroke.

– Även om det behövs fler studier för att etablera orsakssambanden så ser vi nu tydligt att dentala bakterier spelar en stor roll även hos strokepatienter. Det kan ha en avgörande betydelse i både det förebyggande och behandlande arbetet, säger Olli Patrakka.

Stroke vanligt även hos kvinnor

Generellt brukar stroke beskrivas som något som främst drabbar män. Men den bilden är inte riktigt sann. Faktum är att 60 procent av de som dör av stroke är kvinnor och i åldersgruppen 55 till 75 år kommer en av fem kvinnor någon gång att råka ut för en stroke. 

Men eftersom många tror att stroke drabbar främst män missar många kvinnor symtomen, något som kan leda till att man söker vård senare. Faktorer som ökar risken för att få en stroke är bland annat högt blodtryck, höga blodfetter, rökning och diabetes. Men att ta hand om sin munhälsa har alltså också visat sig viktigt för den som vill förebygga stroke.

– De farliga bakterier vi har i munnen stannar oftast där, och orsakar till att börja med ”bara” karies. Men för den som har till exempel tandlossning ökar risken för att bakterierna kan vandra vidare genom tandköttet och ut i blodet, säger Tommi Pätilä, hjärtkirurg och grundare av Koite Health.

Kompletterande behandling

Det viktigaste för att förebygga tandlossning är regelbunden rengöring av tänderna och utrymmena mellan dem. Tandborstning två gånger per dag och daglig användning av tandtråd eller mellanrumsborste är en bra utgångspunkt.

Men mekanisk tandborstning tar bara bort ungefär 65 procent av de bakterier som finns på tänderna. När bakteriebeläggningar på tänder inte tas bort blir det så småningom till tandsten som kan orsaka både tandköttsinflammation och tandlossning. För den som vill förebygga tandlossning och andra allvarliga sjukdomar rekommenderas kompletterande behandling, som till exempel Lumoral.

Lumoral är en innovativ finsk antibakteriell ljusbehandling som kombinerar ljus med en speciell munskölj. Den plackinriktade behandlingen angriper effektivt 99,99% av plackbakterierna, samtidigt som den normala munfloran lämnas i fred. Den är enkel att använda och gör det dessutom svårare för ny plack att fästa vid tänderna.

– Behandlingar av den här typen gjordes ju tidigare bara vid kliniker, men Lumoral är utvecklad för användning hemma. Metoden är väldigt effektiv och många av mina patienter med mycket tandsten och inflammation i tandköttet har känt en otrolig förbättring efter några veckors användning, säger Ing-Marie Albinsson, tandhygienist på mottagningen Lilla Tandkronan i Arvika, Sverige.

Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt, godkänd för användning vid förebyggande tandvård och även som stödbehandling vid olika tandköttssjukdomar.

***

Patrakka O, Tuomisto S, Pienimäki JP, Ollikainen J, Oksala N, Lampinen V, Ojanen MJT, Huhtala H, Hytönen VP, Lehtimäki T, Martiskainen M, Karhunen PJ. Thrombus Aspirates from Patients With Acute Ischemic Stroke Are Infiltrated by Viridans Streptococci. J Am Heart Assoc. 2023 Nov 21;12(22):e030639. doi: 10.1161/JAHA.123.030639. Epub 2023 Nov 20. 

Mikkola U, Rissanen I, Kivelä M, Rusanen H, Kajantie E, Miettunen J, Paananen M. Overweight in Adolescence and Young Adulthood in Association With Adult Cerebrovascular Disease: The NFBC1966 Study. Stroke. 2024 Jun 6. doi: 10.1161/STROKEAHA.123.045444. Epub ahead of print. PMID: 38841866. https://doi.org/10.1161/strokeaha.123.045444

Aggarwal N, Gupta S, Grover R, Sadana G, Bansal K. Plaque removal efficacy of different toothbrushes: a comparative study. Int J Clin Pediatr Dent. 2019;12(5):385-390. doi:10.5005/jp-journals-10005-166

Pakarinen, S., Saarela, R. K. T., Välimaa, H., Heikkinen, A. M., Kankuri, E., Noponen, M., Alapulli, H., Tervahartiala, T., Räisänen, I. T., Sorsa, T., & Pätilä, T. (2022). Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP) Three-Month Interim Results. Dentistry Journal, 10(11), [206]. https://doi.org/10.3390/dj10110206

 

****

Kort om cerebrovaskulära sjukdomar (CVS)

Cerebrovaskulära sjukdomar (CVS) är ett betydande hälsoproblem Sverige. Årligen drabbas ca 25 000 personer i Sverige av stroke och cirka 3 000 fall av hjärnblödningar. De flesta (mer än 80 %) är över 65 år. Dessutom beräknas att 8–12 000 människor årligen drabbas av TIA (transitoriska ischemiska attacker), ett förebud för stroke (denna siffra är dock osäker). Stroke utgör den vanligaste orsaken till neurologiska funktionsnedsättningar hos vuxna och är den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärtinfarkt och cancer.

Betydelsen av oral hälsa för att minska risken för CVS
Betydelsen av god oral hälsa för att minska risken för cerebrovaskulära sjukdomar (CVS) har blivit alltmer uppmärksammad inom medicinsk forskning. Forskning visar att dålig munhälsa, särskilt tandköttssjukdomar som parodontit, kan vara kopplat till en ökad risk för CVS, inklusive stroke och hjärnblödningar. Detta beror på att bakterier från infektioner i munnen kan ta sig in i blodomloppet och orsaka inflammationer i blodkärlen, vilket ökar risken för blodproppar och kärlskador.

Att ta hand om munhälsan är en viktig del i förebyggandet av cerebrovaskulära sjukdomar. Regelbunden tandvård, tandläkarbesök och hälsosamma livsstilsval är avgörande för att minska risken för CVS.

  1. Regelbunden och noggrann munhygien:Genom att borsta tänderna minst två gånger om dagen och använda tandtråd eller andra hjälpmedel kan man förhindra plackbildning och minska risken för inflammation. Regelbunden användning av Lumoral-metoden hjälper till att effektivt avlägsna plack och bakterier från tandmellanrum och tandköttskanten, vilket minskar risken för inflammation och förbättrar munhälsan.
  2. Regelbundna tandläkarbesök och rengöring:Regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienister hjälper till att upptäcka och behandla eventuella problem i tid, vilket är viktigt för att upprätthålla god munhälsa.
  3. En hälsosam kost:En balanserad och näringsrik kost stöder både munhälsan och hjärnans hälsa.
  4. Livsstilsförändringar:Att sluta röka och dricka alkohol med måtta kan också förbättra munhälsan och minska risken för CVS.

 

 

 

 

 

 

Läs nästa

Världshjärtdagen 2024: Munhälsans avgörande roll för hjärtats hälsa
Koite Health introducerar Lumoral på den spanska marknaden genom distributionsavtal med Megagen Iberia