Det är aldrig för sent att förbättra sin munhälsa

Det är aldrig för sent att förbättra sin munhälsa

Katherina Trujillo, familjärt kallad Katty, har jobbat som tandläkare i över 30 år. Hon har specialiserat sig på oral protetik och ortodonti, varför parodontologi är särskilt betydande för just henne. Parodontologi är nämligen läran om tandlossning och tandköttssjukdomar – vilket i sin tur är en orsak till behovet av oral protetik. Och infektionssjukdomen parodontit är den största boven när det gäller såväl munhälsa som kroppens allmänna hälsa.

- Parodontit ligger som grund för många problem i munnen. Parodontit förorsakas av bakterier och förstör vävnaderna kring tanden och käkbenet. Om tandköttet inte är friskt, spelar det ingen roll vad man erbjuder för tandvård som tex. protetik eller ortodonti, det lyckas helt enkelt inte om tandköttet förblir sjukt och infekterat, förklarar Katty.

Det är med intensitet Katty poängterar hur viktig kampen mot parodontit är. Född i Colombia och med en lång erfarenhet av munvård både i Sydamerika och i Europa, brinner hon genuint för Lumoral-metoden. Det blir särskilt tydligt när Katty verbaliserar effekten av Lumorals fotodynamiska antibakteriella process:

- Jag råkade på Lumoral-metoden år 2021, kontaktade genast företaget och fick glädjen att agera pilotklinik för Lumoral-metoden i Stockholm. Vi gjorde en liten studie med patienter, vi följde upp patienter som provade metoden och då märkte vi att patienterna nådde fantastiska resultat med Lumoral.

- Lumoral eliminerar bakterierna som orsakar karies och parodontit, alltså de två viktigaste orsakerna till att förlora tänder. Både karies, hål i tänderna, och parodontit, tandköttsinflammation, leder i värsta fall till tandlossning. Lumoral-metoden förebygger detta genom att eliminera och fokuserat attackera enbart de skadliga bakterierna i munnen, säger Katty med eftertryck.

Munhälsan är avgörande viktig för kroppens allmänna hälsa

Det finns studier som visar på att samma bakterier som orsakar parodontit även orsakar alzheimer, berättar tandläkaren Katherina Trujillo. Bland annat på Mayo kliniken i USA har man studerat sambandet och påvisat en tydlig relation mellan bakterier som förorsakar parodontit och sjukdomen alzheimer, en obotlig demenssjukdom där nervcellerna i hjärnan småningom förtvinar.

- Bakterierna vi har i munnen attackerar inte enbart munnen utan även resten av kroppen. Det handlar bland annat om Alzheimer, om hjärtat, om kroppens allmänna hälsa. Bakterierna vi har i munnen är väldigt farliga när de sprids och därför bör man medvetet och fokuserat förstöra dessa bakterier och därmed trygga en sund kropp.

Katty betonar att jakten på de onda bakterierna alltid lönar sig, oberoende hur man skött munhälsan tidigare.

- Det är aldrig för sent att ta hand om sin munhälsa. Munnen är så väsentlig för precis allt, och tänderna är jätteviktiga för att kroppen ska fungera. Man behöver tänder för att prata, man behöver tänder för att äta, för att inta näring. Och tänderna är betydelsefulla för självförtroendet, även för utseendet. Och framför allt är munnen en väg in i kroppen för skadliga bakterier!

Lumoral är ett ypperligt hjälpmedel även för kronor och implantat

Estetisk tandvård ökar ständigt i popularitet. Tandkronor och implantat används för att nå det perfekta Hollywood-leendet. Men intresset för estetik kan leda till självbedrägeri vad gäller tandvårdsrutiner. Tandvård och munhälsan är nämligen minst lika viktig efter protetiska ingrepp.

- Det är faktiskt lite vårt fel, alltså tandläkares fel att implantat och kronor inte vårdas tillräckligt väl. Som tandläkare måste vi vara särskilt noga med att förklara för patienten hur de bör ta hand om sina tänder, hur vårda sina proteser, kronor, och fasader. Jag brukar uppmana de patienter jag behandlat protetiskt att komma för kontroll två gånger per år. Jag vill försäkra mig om att de förstått hur bäst sköta sin munhälsa. Annars kan det sluta med att alla protetiska ingrepp rasar efter bara några år.

- Om man har implantat, är det jätteviktigt att man är väldigt noga med rengöring i munnen. Man bör borsta tänderna och regelbundet använda hjälpmedel som tandtråd och mellanrumsborste. Det är också otroligt nyttigt att använda Lumoral vid implantat. Lumoral-metoden når faktiskt 6 millimeter ner i tandköttet och eliminerar bakterier där och förebygger periimplantit, som är en väldigt svårbehandlad sjukdom. Periimplantit är en inflammation i slemhinnan runt tandimplantatet. Det är alltså helt klart bättre att förebygga situationen, förebygga problem som kan uppstå vid implantat, än insjukna i periimplantit.

Jag ser effekten av Lumoral hos mina patienter, såväl unga som äldre

- Jag ser skillnad i patientens mun efter regelbunden användning av Lumoral, berättar tandläkare Katherina ”Katty” Trujillo, och fortsätter:

- Som exempel kan nämnas en av mina patienter, en äldre man med demens. Han hade stora tandproblem med bland annat förlorade tänder på grund av parodontit. Vi gjorde väldigt många manuella behandlingar, och han var duktig, han kom fyra gånger per år till kliniken, men vi lyckades inte tillika stoppa munproblemen. Jag introducerade Lumoral-metoden för mannen och redan en månad efter att patienten börjat använda Lumoral märkte vi hur hans munhälsa förbättrades, en tydlig skillnad, gläds Katty.

- En annan av mina patienter, en ung person, 35 år gammal, hade förlorat många tänder på grund av karies. Varje gång han kom till mig hade han nya fall av karies. Jag föreslog Lumoral-metoden för honom, vilket han genast tog i bruk, och under det senaste året har han inte haft ett enda fall av karies! Jag är faktiskt väldigt nöjd med detta, för jag brukade behandla honom med tre månaders mellanrum, alltid för ny karies, och nu har han äntligen fått en friskare mun. Det underlättar självklart även mitt jobb.

- Alla typer av patienter, från ung till gammal, har nytta av att använda Lumoral-metoden. Patienter med tandreglering som har svårare att hålla rent kring tänderna, patienter med omfattande protetik, patienter som redan har utmaningar med sjukt tandkött, faktum är att Lumoral har en dokumenterad nytta och är till hjälp för varjehanda situation. Alltså det är något man kan rekommendera till precis alla. Det finns inga kontraindikationer för att använda Lumoral.

Kattys bästa tips för användning av Lumoral

I regel ska klienten börja med en intensiv användning av Lumoral-metoden. Det betyder i praktiken 1–2 gånger per dag under 4–6 veckors tid, säger Katty, Katherina Trujillo.

- När vi börjar behandla en patient rekommenderar vi väldigt tajta behandlingar, även om det naturligtvis är individuellt. Om patienten har stora problem med munhälsan så bör hen attackera problemet med stor intensitet. Det är precis som med annan medicinering: man behöver starta med en stor dos medicin i början för att attackera problemet, och sen minska successivt. Jag rekommenderar därför patienter inledningsvis att använda Lumoral två gånger per dag och sedan komma på tandkontroll, varefter antal behandlingar kan minskas.

- Till Lumoral-behandlingen hör att bakterieresterna avlägsnas med hjälp av tandborste, tandtråd och mellanrumsborste.  Lumoral är alltså inte ett alternativ till tandborstning. Lumoral är ett hjälpmedel vid tandtvätt, ett hjälpmedel som är väldigt, väldigt bra på att eliminera bakterier och förebygga både tandsjukdomar och andra bakterierelaterade sjukdomar i kroppen, poängterar Katty.

När patienten har uppnått ett friskt tandkött rekommenderas en fortsatt användning av Lumoral två gånger i veckan för att upprätthålla en sund munhälsa.

- Bland det viktigaste en tandläkare kan göra är att motivera patienten till egenvård av tänderna. Och Lumoral är ett utmärkt sätt att vårda och korrigera munnen samt stöda de dagliga rutinerna och hjälpa patienten att regelbundet fokusera på sina tänder.

Så här får du mest ut av Lumoral-metoden enligt tandläkare Katherina Trujillo:

  1. Borsta tänderna så att större matrester och dylikt avlägsnas
  2. Använd Lumoral-metoden enligt instruktionerna för att eliminera de skadliga bakterierna i munnen
  3. Tvätta tänderna en gång till, först med tandborste, sedan med tandtråd och mellanrumsborste, för att avlägsna alla eliminerade bakterier

- Det är särskilt viktigt att vara noggrann efter Lumoral-behandlingen, poängterar Katty, då ska du nämligen borsta bort alla dessa eliminerade bakteriebovar. Som pricken på i-et får du dessutom en otroligt ren och frisk känsla i munnen och stöder kroppens allmänna hälsa.

 

Tandläkare Katherina Trujillo i Stockholm.

###

Trujiilo, K.; Räisänen, I.T.; Sorsa, T.; Pätilä, T. Repeated Daily Use of Dual-Light Antibacterial Photodynamic Therapy in Periodontal Disease—A Case Report. Dent. J. 2022, 10, 163. https://doi.org/10.3390/dj10090163

 

Läs mer: https://lumoral.se/blogs/nyheter/lumoral-hjalpte-vid-parodontit

 

Testa i 30 dagar