Hjärt-kärlsjukdomar

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”

”Ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta”
Alf Fjällgren hade gått igenom två hjärtoperationer när han drabbades av en akut bakterieinfektion.

Ett halvår senare fick han höra talas om sambandet mellan munhälsa och ett friskt hjärta – och hittade en lösning för att förebygga liknande problem i framtiden.
– Läkarna har alltid varit oroliga för just en infektion i blodet. Men ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta. Det tycker jag är jättekonstigt, säger han.

Alf Fjällgren, 71, är född och uppvuxen i Mittådalen sameby. Byns renbetesmarker ligger i Härjedalen och Alf har sedan han var liten haft ett fysiskt väldigt aktivt liv. Men 1995 diagnosticerades han med ett hjärtfel och 2007 fick han göra sin första operation.

– Som renskötare lever du ditt liv ute på fjällen, men 2007 tog det stopp och jag behövde en operation. Det var ett fel på klaffen på stora aortan och de satte in en biologisk klaff där i stället, säger Alf.

Några år senare blev det dock problem med den biologiska klaffen och en ny operation behövde göras. Den här gången sattes en pacemaker in.

– Det är ju två omfattande operationer. Men de har gått bra båda två och jag har känt mig stark och kunnat jobba vidare på fjället, säger Alf.

Akut infektion

I våras började Alf dock känna sig hängig och åkte in till sjukhuset för en kontroll. Det visade sig vara en bakteriell infektion i blodet.

– Jag fick flera omgångar antibiotika, både intravenöst och i tablettform, säger Alf.

Men infektionen ville inte ge med sig och till slut blev läget akut.

– Till sist fick jag åka ambulansflyg till Karolinska, där de fick byta ut pacemakern, säger Alf.

Alf går fortfarande på antibiotika men börjar känna sig stark igen, säkerligen mycket tack vare sin goda grundfysik. Efter alla turer började han dock fundera mycket på hur han skulle kunna förebygga att det händer igen – och upptäckte då Lumoral.

– Jag såg en annons för Lumoral som handlade just om vikten av god munhälsa för att förebygga hjärtsjukdomar. Så jag ringde till företaget för att ta reda på lite mer och när jag fick veta om bakgrunden till Lumoral så köpte jag en direkt, säger Alf.

Ljusbehandling som intensivkur

Lumoral är en patenterad ljusbehandling som tar bort 99,9 procent av de skadliga bakterierna på tandytan. Bakterier som, om de inte avlägsnas, så småningom kan vandra vidare genom tandköttet och ut i blodet. När kroppens immunförsvar sedan känner av de farliga bakterierna blir reaktionen en inflammation som ska bekämpa dem.

– Genom immunförsvarets reaktion kan bakterierna från munnen orsaka till exempel infektion i hjärtklaffarna eller inflammation i hjärtats kärl, säger Tommi Pätilä, hjärtkirurg och grundare av Koite Health och Lumoral.

– Läkarna har ju som sagt alltid varit oroliga för just en infektion i blodet. Men ingen har påpekat hur viktig munhälsan är för att undvika detta. Det tycker jag är jättekonstigt, säger Alf Fjällgren.

Nu använder Alf Lumoral varje eller varannan dag, som en intensivkur.

– Jag fick rådet att göra det i början och det går väldigt bra. Man börjar med att skölja munnen i en minut och sen använder jag skenan i 10 minuter, det är hur enkelt som helst. Det ska bli spännande att se resultatet nästa gång jag far till tandläkaren. Jag tänker inte säga något om att jag har använt Lumoral och så får vi se vad de säger, avslutar Alf.

Läs nästa

Innovativ munvård i samarbete med Lumoral
Antibiotikaresistens och ansvarsfull behandling av munhälsoproblem: Nya stödbehandlingar spelar en avgörande roll