Antibacterial photodynamic therapy

Koite Health introducerar Lumoral på den spanska marknaden genom distributionsavtal med Megagen Iberia

Koite Health introducerar Lumoral på den spanska marknaden genom distributionsavtal med Megagen Iberia

Det finska hälsoteknikföretaget Koite Health har tecknat ett distributionsavtal med Megagen Iberia, en stor aktör inom den spanska dentalbranschen. Partnerskapet syftar till att revolutionera munhälsovården genom att erbjuda den innovativa Lumoral-behandlingen till patienter över hela landet. För Koite utgör den spanska marknaden en viktig milstolpe i Europa, som ger en betydande tillväxtpotential och öppnar dörrar till andra spansktalande marknader.

MegaGen Iberia är den spanska divisionen av MegaGen, en global ledare inom dentala implantat, känd för sina innovativa lösningar som AnyRidge implantatsystem. MegaGen Iberia har en stark närvaro på Spaniens växande marknad för dentala implantat och tillhandahåller avancerade produkter samt erbjuder omfattande utbildning och support för tandvårdspersonal. Deras partnerskap med Koite Health för att distribuera Lumoral visar deras fokus på att förbättra patientvården.

I en intervju berättar Enrique García Estrada, General Manager för Megagen Iberia, om samarbetet och vad det innebär för den spanska dentalmarknaden.

Varför är Koite Health (Lumoral) en bra partner för ert företag?

”På Megagen är innovation kärnan i allt vi gör. Vi söker ständigt efter banbrytande lösningar som ligger i linje med vårt åtagande att förbättra tandvården. Redan från början var vi fängslade av Lumorals revolutionerande syn på munhälsa. Den här enheten är inte bara inriktad på munhygien utan gör det också möjligt för oss att samarbeta närmare med patienterna och erbjuda dem ett innovativt sätt att rengöra tandkött och tänder i området kring sina tandimplantat i samband med sin dagliga tandvårdsrutin i hemmet. Lumorals unika erbjudande passar perfekt in i vår portfölj av avancerade dentala lösningar.”

Vad förväntar du dig att detta samarbete ska tillföra Megagen Iberia, den spanska dentalmarknaden och implantatpatienter?

”Genom detta partnerskap förväntar vi oss att kunna förse både tandvårdspersonal och patienter med ett transformativt verktyg som höjer standarden för munvård. Lumorals förmåga att minska bakteriell plack och upprätthålla munfloran är särskilt fördelaktig för implantatpatienter, som måste säkerställa sin munhygien för att förhindra komplikationer som periimplantit. Vi tror att detta samarbete kommer stärka vår position på marknaden genom att även kunna erbjuda en förbättrad munhälsa i patientens hem som i sin tur gynnar tandimplantaten och dess hälsa. 

Dentala implantat i Spanien - marknadstillväxt och drivkrafter för efterfrågan

Spanien är ett av världens ledande länder inom dentala implantatbehandlingar. Under de senaste decennierna har implantat blivit en populär lösning för att ersätta tänder tack vare deras estetiska och funktionella fördelar. Marknaden växer, drivet av en åldrande befolkning som behöver både enkla och ekonomiskt försvarbara tandvårdsprodukter för tandhälsan i hemmet, fokus på estetik, ökad medvetenhet om munhälsa och tekniska framsteg. Innovationer som berör nya material samt  ny teknik som används inom tandvården, 3D-avbildning och digitala arbetsflöden har gjort implantatprocedurer mer effektiva och tillgängliga, vilket ytterligare ökar efterfrågan och expanderar marknaden.

”Marknaden växer i stadig takt”, förklarar García Estrada. ”Med en åldrande befolkning ökar efterfrågan på all form av protetik samt implantatprotetik,där behovet av funktionella och estetiska lösningar är i focus. Bara under 2023 kommer det i Spanien att säljas 1,8 miljoner tandimplantat. Även om åldrandet är en viktig drivkraft bidrar faktorer som ökad medvetenhet om munhälsan och förbättringar inom implantatteknologi till denna tillväxt.”

Munvårdens roll för stabiliteten hos tandimplantat

Noggrann munhygien är avgörande för implantatets stabilitet. Det kan finnas olika orsaker till att ett tandimplantat inte fungerar, vilket påverkar både den kortsiktiga framgången med ingreppet och den långsiktiga stabiliteten. Tandimplantat är inte fria från risken för tandköttsinfektioner. Periimplantit är ett inflammatoriskt tillstånd som påverkar vävnaderna runt implantatet, vilket leder till benförlust och instabilitet hos implantatet - eller till och med till att implantatet förloras. Det orsakas ofta av bakteriebeläggningar på grund av dålig munhygien. Om detta tandplack inte behandlas kan det leda till att implantatet går förlorat.

García Estrada säger: ”Studier visar att 10-15% av alla tandimplantat misslyckas på grund av dålig munhygien. Vård efter implantatet är avgörande för att minimera komplikationer som periimplantit, ett tillstånd som kan leda till att implantatet inte fungerar. Produkter som Lumoral förändrar spelplanen och erbjuder patienterna en förebyggande lösning som de kan använda hemma för att hålla sina implantat i optimalt skick.”

Peri-implantit: Ett växande problem

”Periimplantit drabbar cirka 20-30% av patienterna med tandimplantat”, säger García Estrada. ”Denna inflammation runt implantatet kan leda till benförlust och till slut till att implantatet går förlorat om den inte behandlas på rätt sätt. Bland riskfaktorerna finns dålig munhygien, rökning och tidigare parodontala sjukdomar. Det är viktigt att hantera detta tillstånd proaktivt, och Lumorals teknik erbjuder en lovande lösning för att minska dessa risker.”

García Estrada ser Lumoral som ett viktigt verktyg för implantatpatienter. ”Möjligheten att minska bakterieplack och upprätthålla munhälsan hemma kommer att ge både patienter och tandläkare större sinnesfrid. Lumoral kompletterar den professionella vården och gör det möjligt för tandläkarna att fokusera på att utföra mer avancerade behandlingar medan patienterna kan ta en mer aktiv roll i sin dagliga munhygien. Jag anser att tandläkare bör överväga att erbjuda Lumoral till alla implantatpatienter som en del av eftervården för att förebygga komplikationer som periimplantit.”

På frågan om vilka konsumentgrupper som kommer att ha störst nytta av Lumoral lyfter Estrada fram en bred potentiell målgrupp. ”Lumoral kan vara till nytta för människor i alla åldrar, men vi förväntar oss en högre användning bland medelålders och yngre vuxna som är mer benägna att förstå och konsekvent använda tekniken. Idrottare, äldre personer med implantat och de som är mer proaktiva när det gäller sin munhälsa är viktiga målgrupper.”

Aktuella problem med munhälsan i Spanien: Kan Lumoral göra skillnad?

Garcia Estrada fortsätter med att Spanien står inför betydande utmaningar när det gäller munhälsa, bland annat karies, parodontala sjukdomar och den ökande förekomsten av periimplantit. Enbart parodontit drabbar en betydande del av den vuxna befolkningen.

”Lumoral har potential att bli en game-changer genom att erbjuda en lösning som direkt angriper den bakteriella plack som leder till dessa tillstånd. Om vi kan integrera Lumoral i den dagliga munvården kan det spela en avgörande roll för att förbättra munhälsan i hela landet.”

Introduktion av Lumoral vid branschevenemang

Megagen Iberia planerar att officiellt lansera den innovativa Lumoral-tekniken vid det kommande MINEC Summit 2025, en stor vetenskaplig kongress där företaget är huvudsponsor. Evenemanget äger rum i Madrid, Spanien, den 31 januari och 1 februari 2025.

”Vi kommer att visa upp Lumoral för både tandvårdspersonal och konsumenter. För tandläkare som kan erbjuda Lumoral

för att förbättra patientvården, särskilt när det gäller att förebygga komplikationer i anslutning till implantatet. För konsumenterna är det en lättillgänglig lösning för hemmabruk som främjar en mer djupgående munhygien. Genom att rikta oss till båda grupperna strävar vi efter att uppnå en utbredd användning och en betydande inverkan på munhälsan.”

”Det strategiska partnerskapet mellan Koite Health och Megagen Iberia kommer att inleda en ny era för munvård i Spanien, där Lumoral kommer att visa vägen när det gäller att förbättra tandhälsan, särskilt för implantatpatienter”, säger Tero Pasanen, CFO på Koite Health.

”Vi ser den spanska marknaden som en viktig milstolpe för oss på den europeiska marknaden, med en betydande tillväxtpotential för Lumoral. Den spanska marknaden öppnar också dörrar till andra spansktalande marknader utanför Europa”, tillägger Pasanen.

Lumoral är en innovativ antibakteriell behandling som utvecklats av finska forskare för att förbättra munhygienen genom att vara ett komplement till  traditionella metoder som tandborstning och tandtråd snarare än att ersätta dem. Behandlingen använder ljusaktivering tillsammans med en specialiserad Lumorinse-munsköljning för att effektivt angripa skadliga plackbakterier i plack samtidigt som den är skonsam mot munfloran. Lumoral är särskilt fördelaktigt för personer som har svårt att använda konventionella munvårdsmetoder och utgör en effektiv tilläggsbehandling för att upprätthålla munhälsan och förebygga infektioner.

 

 

 

Läs nästa

Dålig munhälsa kan ge ökad risk för stroke – ta hand om din munhälsa redan idag