Lund, Sverige – En ny klinisk studie, "Efficacy of Regular Home Use of Dual-Light Photodynamic Therapy on Oral Health in Adolescents Undergoing Fixed Orthodontic Treatment", pågår vid Borgska Villans Specialisttandvård i Lund, Sverige. Den så kallade Clean-Bracket-studien utvärderar effektiviteten av den antibakteriella Lumoral-metoden för att förbättra munhälsan hos tonåringar med fasta tandställningar.
Studien leds av Ann-Marie Roos Jansåker, docent vid Malmö universitet och tidigare ordförande för Svensk förening för Parodontologi och Implantologi, i samarbete med ortodontist Katja Elses. Studien fokuserar på att avgöra om regelbunden användning av den ljusaktiverade tandrengöringsmetoden kan hjälpa till att minska plackbildning och förebygga gingival inflammation och karies, vanliga problem vid behandling med fast tandställning.
"Studien undersöker hur Lumorals avancerade teknik kan förbättra munhälsan hos ungdomar med fasta tandställningar, som ofta komplicerar munhygienen. Därmed svårigheter att avlägsna biofilmen på tänderna, vilket kan leda till tandköttsinflammation och karies. Denna studie är utformad för att ge pålitligare data om huruvida regelbunden användning av den ljusaktiverade Lumoral-terapin kan minska dessa risker", förklarar den kliniske projektledaren Mikko Kylmänen på Koite Health Ltd, företaget bakom Lumoral-innovationen.
Enligt Kylmänen fick studien etiskt godkännande i april 2023 och tillstånd från Läkemedelsverket i juni 2023. De första patienterna började rekryteras i november 2023.
I denna kliniska studie, med 40 deltagare som genomgår ortodontisk behandling, randomiseras deltagarna antingen till Lumoral-behandlingsgruppen eller en kontrollgrupp. Under 12 veckor kommer kliniska mätningar, såsom synligt plackindex (VPI), blödning vid sondering (BOP), och ortodontiskt plackindex (OPI), att utvärderas, tillsammans med mikrobiologiska analyser för att bedöma enhetens effektivitet.
Studiebakgrund och syfte
Clean-Bracket-studien, ledd av Dr. Roos Jansåker, fokuserar på ungdomar i åldrarna 15 till 18 år som genomgår ortodontisk behandling, en grupp med ökad risk för plackbildning och gingival inflammation och högre kariesrisk på grund av de utmaningar som fast tandställning innebär. Studien syftar till att avgöra om ljusaktiverad antibakteriell behandling kan förbättra supragingival plackkontroll. Lumoral-enheten, utvecklad av finländska forskare, kan också ha en fotobiomoduleringseffekt (PBM) som potentiellt gynnar den orala hälsan. (1, 2)
PBM är en icke-invasiv terapi som har visat positiva effekter vid neurosensorisk återhämtning, behandling av muskuloskeletala skador och degenerativa sjukdomar, samt främjar läkning inom regenerativ medicin och tandvård. Inom tandvården förbättrar PBM cellaktivitet, vilket stödjer benregenerering och stimulerar mjukvävnader. Det förbättrar sårläkning, minskar postoperativ smärta och förbättrar resultatet av parodontal behandling, vilket ökar patientkomforten och effektiviteten. Trots sin potential har dess användning inom tandvården varit begränsad.
Forskning inom PBM har vuxit snabbt de senaste åren, med ett ökande fokus på lågnivålaserteknik och nya teknologier som laserdioder inom tandvården. Fältet har utvecklats från tidiga ämnen, såsom att främja läkning av dentin och omgivande vävnader och förbättra resultat vid tandbehandlingar som kariesterapi eller rotkanalbehandlingar, till mer komplexa behandlingar, såsom vävnadsregenerering och cellterapi med stamceller från tandpulpan. Nya forskningsområden, inklusive detektion av karies i ett tidigt skede, dyker upp snabbt. Dessa lasrar kan identifiera förändringar i tandstrukturen genom att mäta hur ljus interagerar med emalj och dentin, vilket hjälper till att tidigt upptäcka karies.
PBM är en terapeutisk process som använder ljus, vanligtvis lågnivålasrar eller LED-lampor, för att stimulera cellfunktion, främja läkning, minska inflammation och lindra smärta. PBM levererar specifika våglängder av ljus till celler, som absorberas av mitokondrierna (de energiproducerande strukturerna inom cellerna). Denna absorption ökar cellens energiproduktion (ATP), vilket förbättrar vävnadsreparation och regenerering. (1, 2)
Enligt Dr. Roos Jansåker är ortodontisk behandling vanlig bland barn och ungdomar, men fasta apparater gör det svårt att upprätthålla munhygien. Dålig munhygien attraherar å andra sidan betydande ansamlingar av tandplack runt de fasta ortodontiska behandlingsanordningarna, och efterföljande vita fläckar kan uppstå. Patienter med fast ortodontisk apparatur kan få en ökad risk för karies och tandköttsinflammation.
"Ortodontiska behandlingar, som fasta tandställningar, är viktiga för att korrigera tandraden hos tonåringar, men de medför också vissa risker som måste hanteras. Vi hoppas kunna visa att regelbunden antibakteriell behandling kan ha stor nytta för ungdomar som bär fasta ortodontiska apparater", sade Dr. Roos Jansåker.
"Detta är särskilt oroande för tonåringar som ofta konsumerar mycket sockerhaltiga drycker som Coca-Cola och äter godis, och deras munhygienrutiner kanske inte är så noggranna som behövs, vilket ökar risken för kariesutveckling."
Även om mer allvarliga parodontala problem, såsom parodontit (vilket innebär nedbrytning av benet runt tänderna), är ovanliga hos tonåringar, betonade Dr. Roos Jansåker att gingivit är ett vanligt problem.
"Gingivit är en ytlig inflammation i tandköttet orsakad av plackuppbyggnad, och det är vanligt bland tonåringar med tandställning. Det är viktigt att tonåringar inte har gingivit innan de får tandställning, eftersom det kan förvärras under behandlingen. Detta är anledningen till att det är så viktigt att hålla tandköttet friskt redan innan man påbörjar ortodontisk behandling."
Ett annat stort problem med tandställningar är utvecklingen av vita fläckar på tänderna. Dessa vita områden på tandens emalj, som upptäcks när tandställningen tas bort, är resultatet av plackuppbyggnad som leder till emaljdekalcifiering på grund av syraexponering.
"Detta är ett allvarligt problem eftersom dessa fläckar är permanenta och kan bli estetiskt störande," förklarade Dr. Roos Jansåker.
Antibakteriell behandling
Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt som är utformad för att förbättra munhälsan genom att rikta in sig på och minska uppbyggnaden av biofilmen på tänderna med sin ljusaktiverade antibakteriella teknik. Enheten kombinerar antibakteriellt blått och rött ljus med en fotosensitiv Lumorinse-munskölj för att döda bakterier i biofilmen. Den kan vara fördelaktig för individer med ortodontiska apparater, och som därmed har risk att få plackrelaterade munhälsoproblem.
"Om en enhet som Lumoral kan visa sin effektivitet i att minska plack runt tandställningar, kan den vara ett utmärkt verktyg för att minimera dessa risker. Resultaten från uppföljningskontroller, särskilt vid tremånaderskontrollen, är avgörande för att bedöma enhetens inverkan på plackkontroll. Regelbundna kontroller och goda munhygienrutiner är viktiga för att förebygga dessa vanliga problem som är förknippade med ortodontisk behandling," påpekade Dr. Roos Jansåker.
"Vi ser fram emot att se de slutgiltiga resultaten av denna studie, eftersom den representerar ett steg framåt i att förbättra munvårdsrutinerna för ungdomar. Preliminära resultat har visat lovande resultat när det gäller minskning av plackbildningen, och vi hoppas att denna studie kommer att bekräfta Lumoral som ett värdefullt verktyg för ortodontiska patienter," utvecklade Koite Healths Mikko Kylmänen.
Clean-Bracket-studien
Totalt deltar 40 personer i den randomiserade, kontrollerade studien, uppdelade i två grupper: 20 personer som får Lumoral-behandling och 20 i kontrollgruppen. Alla deltagare måste lämna skriftligt samtycke.
Studiens protokoll inkluderar fyra viktiga besök som en del av deltagarnas rutinmässiga tandvård:
- Screening – inklusions- och exklusionskriterier (bl.a. blödning vid sondering <10%)
- Baseline – Foto, kliniska mätningar, munhygieninformation-instruktion, professionell rengöring, randomisering och därefter insättande av fast apparatur
- 3 månaders uppföljning – Foto, kliniska mätningar, re-instruktion i munhygien, professionell rengöring
Varje besök varar mellan 45–60 minuter.
Det sista patientbesöket förväntas äga rum hösten 2024, och studiens slutresultat väntas tidigt på våren 2025. Koite Health, ett företag som specialiserar sig på innovativa lösningar för god munhälsa, sponsrar studien.
Eftersom ortodontisk behandling hos ungdomar kan försvåra daglig munhygien, kan Clean-Bracket-studien ge värdefulla insikter i nya metoder för att upprätthålla munhälsan i denna utsatta grupp. Om studien lyckas kan Lumoral-metoden bli ett viktigt verktyg för att förbättra plackkontroll och minska risken för karies och tandköttsinflammation hos patienter med fast tandställning.
Borgska Villans Specialisttandvård är en specialistklinik för tandvård som ligger i Lund, Sverige. Kliniken fokuserar på avancerade tandvårdsbehandlingar och erbjuder specialiserade tjänster inom olika områden av tandvården, såsom ortodonti och parodontologi.