Antibacterial photodynamic therapy

Mobil läkare på uppdrag för munhälsan i Lappland

Mobil läkare på uppdrag för munhälsan i Lappland
"Jag var först skeptisk till den antibakteriella behandlingen, men när jag satte mig in i forskningen om Lumoral, insåg jag att enheten baseras på tydliga vetenskapliga bevis. Lumoral kan avsevärt förbättra munhälsan och därmed också användarens allmänhälsa," berättar Dr.  Jussi Nokelainen.

Som läkare i avlägsna områden tar Jussi Nokelainen (39) inte bara hand om sina patienter – han känner väl till dem. När han reser genom de stora landskapen i nordvästra Lappland, mellan Muonio och Enontekiö, ger han vård där det behövs som mest. Förutom sitt arbete som allmänläkare betonar Nokelainen vikten av munhälsa, eftersom en frisk mun är viktig för hela kroppens hälsa. Dr. Nokelainen rekommenderar sina patienter att använda den ljusaktiverade Lumoral-behandlingen för att förebygga  problem med munhälsan.

Jussi Nokelainen, som bor i Muonio, arbetar i Enontekiöområdet och rör sig inom ett stort verksamhetsområde som sträcker sig upp till 200 kilometer bort. Hans huvudsakliga arbetsplats ligger i Hetta, men patientbesök tar honom också till Kilpisjärvi och Karessuvanto – några av de mest avlägsna byarna i norra Finland, där läkarbesök är sällsynta men livsviktiga.

"Bil är nödvändigt här, och dagarna kan bli mycket långa. På vintern hindrar snöstormar resandet, men man måste bara vänja sig vid det," berättar Nokelainen.

Trots de utmanande förhållandena har Nokelainen funnit en balans mellan arbete och fritid i Lappland. "Naturen här ger  mer än den tar – särskilt fjällen och Norges berg är viktiga för mig."

I de norra avlägsna områdena skiljer sig läkarbesök från de i södra Finland. Folk söker inte läkare lika snabbt, eftersom sjukhus och hälsocentraler ligger långt bort.

"Det betyder att patienter ofta kommer till mottagningen först när problemet har utvecklats långt."

"I norr måste läkaren vara tålmodig och anpassa sig till de lokala förhållandena, eftersom det inte är lika enkelt att få vård som i söder."

Situationen inom tandvården påverkas också av resursbrist. "Trots att det finns kompetenta tandhygienister i området räcker inte tandvårdens resurser  till för att möta efterfrågan. Många invånare har dåliga tänder, och väntetiden för behandling kan bli för lång," berättar Nokelainen.

Enligt Nokelainen är det endast en offentlig tandläkare som betjänar invånarna i Enontekiö och de närliggande områdena, vilket innebär långa köer. För icke-akut behandling kan man behöva vänta i upp till fem månader.  Tandvården behöver definitivt mer resurser. Däremot kan man snabbt få en tid till sin läkarcentral , ofta samma dag eller inom några dagar," säger Nokelainen.

Nokelainen menar att en av fördelarna med de små kommunerna i norra Finland är att läkare lär känna sina patienter väl. Det gör vården mer personlig och smidigare.

"Att ständigt byta läkare gör vården fragmenterad, men en långvarig lokal läkare känner till patienternas bakgrund, vilket förbättrar kontinuiteten och personligheten i vården."

Nokelainen säger att munhälsa är en stor utmaning för många av områdets invånare. Många patienter har dåliga tänder, vilket också påverkar deras allmänna hälsa. Lumoral ger människor en möjlighet till en extremt bra tandrengöring som man kan utföra i hemmet, vilket underlättar när det är svårt att komma till sin tandvårdsklinik.

"Det finns kanske en bild av mannen från de nordliga skogarna, som bor avlägset och sällan går till tandläkaren. Denna stereotyp är inte helt fel – många patienter har dåliga tänder, och munhälsan är ofta i dåligt skick. Munhälsan har dock ett tydligt samband med allmänhälsan, särskilt metabola sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Därför försöker jag uppmärksamma detta på mina mottagningar. Det finns fortfarande utrymme för förbättring här."

Innovationer och att övervinna skepsis

Enligt Nokelainen är alla åtgärder som stöder munhälsan också fördelaktiga för den allmänna hälsan. Därför rekommenderar han också att prova den antibakteriella Lumoral-behandlingen som utvecklats av finska forskare, som en del av traditionell munhygien.

"Jag var först skeptisk till den antibakteriella behandlingen, men när jag satte mig in i forskningen om Lumoral, insåg jag att enheten baseras på tydliga vetenskapliga bevis. Lumoral kan avsevärt förbättra munhälsan och därmed också användarens allmänhälsa," berättar han.

Enligt honom erkänns munhälsans betydelse redan i stor utsträckning inom medicinska kretsar, och forskningsbevis om en frisk mun inverkan på allmänhälsan är lätt tillgängliga.

"Under de senaste åren har ämnet också behandlats mer inom medicinsk utbildning i Finland, vilket är ett viktigt framsteg."

Även om det finns utmaningar med att arbeta norr om polcirkeln, skulle Jussi Nokelainen inte byta det norrländska livet mot något annat.

"Jag trivs verkligen här. Naturen och arbetet, som stöder varandra, är en del av den dragning som håller mig här. Jag kan njuta både av jobbet och fritiden," avslutar Nokelainen.

 


 

Jussi Nokelainen deltar i Team Lumoral -laget i VM i trädskidåkning i Pudasjärvi

Jussi Nokelainen, uthållighetsidrottare och läkare, deltar i världsmästerskapen i trädskidåkning som hålls i Pudasjärvi, en stad i Norra Österbotten, Finland, i februari 2025. Nokelainen tävlar för Team Lumoral tillsammans med sina lagkamrater Joonas Maristo och Sanna Pohjanpaju. Tävlingen, som hålls mellan 7–9 februari, är öppen för alla som är intresserade av uthållighetsidrott.

Tävlingen kräver att deltagarna behärskar friluftsliv, orientering och har förmåga att röra sig i tuffa förhållanden, såsom att gå i 10 timmar om dagen med en 15 kilo tung ryggsäck. Deltagarna i laget är också tvungna att ha god fysisk kondition och kunna klara av att vara utomhus dygnet runt i kylan.

Tävlingsklasserna omfattar både individuella och lag tävlingar, där man kan tävla i lag om 3–5 personer. Priser och deltagarnas medaljer tillfaller vinnarna. Detta evenemang är också viktigt ur Team Lumorals synvinkel för att främja munhälsa, eftersom Nokelainen tror att munhälsan är en avgörande del av en idrottares välmående.

"I uthållighetsidrott är munhälsa särskilt viktig, eftersom långvariga prestationer, såsom ultralöpning, använder mycket energi och sockerhaltiga geléer, som kan skada tänderna och orsaka smärta."

Nokelainen påpekar att idrottare blir allt mer medvetna om betydelsen av frisk munhälsa. Innovationer som Lumoral tillåter en antibakteriell rengöring utan att påverka den naturliga munfloran.

Att delta i tävlingen ger Nokelainen en möjlighet att kombinera en idrottsprestation och samtidigt lyfta fram vikten av munhälsa som en del av den allmänna hälsan.

Nokelainen berättar att han åker till tävlingen med tävlingsanda, men även för att dela hälsotips med sina medtävlare. "Munhälsa är en avgörande del av en holistisk hälsa. Om det finns en infektion i munnen påverkar det hela kroppen. Munnen är inte en separat enhet, utan en del av kroppen."

"Jag tänkte att detta skulle vara en win-win-situation. Vi kan representera Team Lumoral och samtidigt lyfta fram  munhälsans betydelse till uthållighetsidrottare," avslutar Nokelainen.