Stråla med ett leende på Världens Leendedag: Tips för en friskare och gladare mun

Stråla med ett leende på Världens Leendedag: Tips för en friskare och gladare mun

Att upprätthålla en god munhälsa är avgörande för det allmänna välbefinnandet och ett friskt leende. Munhygien är avgörande för en god tandhälsa. Vissa livsmedel kan också bidra till att förbättra munhälsan genom att främja starka tänder, friskt tandkött och fräsch andedräkt. Här är några tips för att uppnå bättre munhälsa och ett ljusare leende på World Smile Day:

Vatten: Att hålla sig hydrerad är avgörande för salivproduktionen. Saliv är en viktig försvarsmekanism i munnen eftersom den hjälper till att rengöra munnen från bakterier och matrester. Vuxna bör dricka minst 1–1,5 liter om dagen, enligt Jukka Meurman, professor emeritus i orala och maxillofaciala sjukdomar vid Helsingfors universitet. (1)

Mejeriprodukter: Mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt är rika på kalcium och fosfor, vilket hjälper till att stärka tandemaljen. Förutom laktos, kalcium och fosfor har även mjölkproteiner visat sig påverka tandhälsan. Kaseiner är den vanligaste gruppen av proteiner i bovin mjölk och står för cirka 80 % av det totala mjölkproteinet. (2)

Krispiga frukter och grönsaker: Att konsumera livsmedel med fiber hjälper till att hålla tänderna och tandköttet rena, säger American Dental Association (ADA). Livsmedel som äpplen, morötter, selleri och gurkor innehåller mycket fibrer och kräver tuggning, vilket stimulerar salivproduktionen och hjälper således till att bibehålla ett hälsosamt leende. Enligt studier är fruktkonsumtion också omvänt associerad med parodontal sjukdom. (3)

Bladgrönsaker: Spenat, grönkål och andra bladgrönsaker är rika på vitaminer och mineraler som kalcium, folsyra och B-vitaminer som främjar munhälsan. (4)

Magra proteiner: Livsmedel som kyckling, kalkon och magert nötkött innehåller fosfor, vilket är viktigt för starka tänder och ben. Magra proteiner är rika på essentiella aminosyror, som är proteinernas byggstenar. Dessa aminosyror är viktiga för tillväxt, reparation och underhåll av tandköttsvävnad. (5)

Nötter och frön: Dessa ger hälsosamma fetter, protein och mineraler som kalcium och fosfor som är fördelaktiga för munhälsan.

Grönt te: Grönt te är en av de mest populära dryckerna i världen, och det har fått allt större uppmärksamhet på grund av dess många vetenskapligt bevisade positiva effekter på människors hälsa. Grönt te innehåller antioxidanter som kallas katekiner som kan bidra till att minska inflammation i munnen och bekämpa bakterier. (6)

Xylitol: Xylitol är ett naturligt sötningsmedel som har egenskaper som minskar nivåerna av mutansstreptokocker (MS) i tandplack och saliv. Streptococcus mutans är den främsta orsaken till karies. Att tugga sockerfritt tuggummi med xylitol kan stimulera salivproduktionen och bidra till att minska risken för karies. Den rekommenderade dagliga dosen av xylitol för att förebygga karies är 6–10 g/dag. (7,8)

Lingon: Lingon (Vaccinium vitis-idaea L.) är en vild växt med låga buskar som finns på norra halvklotet. Bären används inom traditionell medicin i Finland för att behandla jästsvampinfektioner i munnen. Lingon innehåller föreningar som liknar tranbär och som kan bidra till att förhindra att bakterier fäster på tänderna, vilket minskar risken för hål i tänderna. Lingon utgör en lovande naturlig metod när det gäller dess studerade och dokumenterade positiva effekter på munhälsa och allmän hälsa via antioxidativa, antiinflammatoriska, antiproteolytiska, anticancerösa och antimikrobiella effekter. (8)

Osötad yoghurt: Att äta yoghurt, särskilt naturell yoghurt eller yoghurt med låg sockerhalt, kan vara bra för munhälsan och kan hjälpa till att kontrollera dålig andedräkt. Yoghurt är en källa till probiotika, som är nyttiga bakterier som kan hjälpa till att balansera det orala mikrobiomet. En obalanserad mikrobiom i munnen kan bidra till dålig andedräkt (halitos). De bästa yoghurtarna för tandhälsan är naturell och grekisk yoghurt eftersom de ofta innehåller den högsta mängden probiotika. Yoghurt innehåller också mycket kalcium, vilket bidrar till att hålla tänderna starka (9).

Lyft munhygienen till följande nivå

Att dricka vatten och äta många livsmedel kan vara bra för munhälsan, men det är viktigt att komma ihåg att allmän munhygien, inklusive regelbunden tandborstning, användning av tandtråd samt tandläkarkontroller, är avgörande för att bibehålla en frisk mun. Genom att minska konsumtionen av sockerhaltiga och sura livsmedel och drycker kan man dessutom förebygga karies, tandköttssjukdomar och dentala erosioner.

Att kontrollera oral biofilm, eller tandplack, är avgörande för att förebygga orala sjukdomar som gingivit, parodontit och karies. Forskning har dock visat att även en högkvalitativ elektrisk tandborste endast avlägsnar cirka 65 % av de skadliga bakterierna i munnen (10).

Antibakteriell Lumoral-behandling förstärker tandborstens effekter och studier visar att den också avsevärt förbättrar resultaten av professionell munvård på ett förebyggande sätt. Lumoral bromsar upp plackbildningen och minskar avsevärt mängden skadliga bakterier i munnen. (11)

Användarerfarenheter tyder på att aPDT som administreras hemma via Lumoral®-enheten till och med kan förbättra symtomen på muntorrhet eftersom den ökar salivutsöndringen. Det behövs dock mer vetenskapliga bevis för metodens effekt på salivsekretionen. Nya kliniska studier i detta ämne initieras för närvarande.

 Referenser: 

  1.  https://smiledrs.com/the-oral-health-benefits-of-drinking-water/
  2. Shkembi B, Huppertz T. Impact of Dairy Products and Plant-Based Alternatives on Dental Health: Food Matrix Effects. Nutrients. 2023 Mar 18;15(6):1469. doi: 10.3390/nu15061469. PMID: 36986199; PMCID: PMC10056336.
  3. Nielsen SJ, Trak-Fellermeier MA, Joshipura K, Dye BA. Dietary Fiber Intake Is Inversely Associated with Periodontal Disease among US Adults. J Nutr. 2016 Dec;146(12):2530-2536. doi: 10.3945/jn.116.237065. Epub 2016 Oct 26. PMID: 27798338; PMCID: PMC5118764.
  4. https://www.myperiopro.com/about-us/blog/2022/february/foods-that-boost-your-oral-health/
  5. Jayasinghe TN, Harrass S, Erdrich S, King S, Eberhard J. Protein Intake and Oral Health in Older Adults-A Narrative Review. Nutrients. 2022 Oct 25;14(21):4478. doi: 10.3390/nu14214478. PMID: 36364741; PMCID: PMC9653899.
  6. Chatterjee A, Saluja M, Agarwal G, Alam M. Green tea: A boon for periodontal and general health. J Indian Soc Periodontol. 2012 Apr;16(2):161-7. doi: 10.4103/0972-124X.99256. PMID: 23055579; PMCID: PMC3459493.
  7. Nayak PA, Nayak UA, Khandelwal V. The effect of xylitol on dental caries and oral flora. Clin Cosmet Investig Dent. 2014 Nov 10;6:89-94. doi: 10.2147/CCIDE.S55761. PMID: 25422590; PMCID: PMC4232036.
  8. Pärnänen P, Lähteenmäki H, Tervahartiala T, Räisänen IT, Sorsa T. Lingonberries-General and Oral Effects on the Microbiome and Inflammation. Nutrients. 2021 Oct 23;13(11):3738. doi: 10.3390/nu13113738. PMID: 34835994; PMCID: PMC8623866.
  9. GF FerrazzanoT CantileM QuartoA IngenitoL ChianeseF Addeo, Protective effect of yogurt extract on dental enamel demineralization in vitro, First published: 27 November 2008 https://doi.org/10.1111/j.1834-7819.2008.00072.x
  10. Pakarinen, Saila, et al. "Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP)—Three-Month Interim Results." Dentistry Journal 10.11 (2022): 206
  11. Neha Aggarwal, Sunil Gupta, Rashu Grover, Gunmeen Sadana, and Karan Bansal; Plaque Removal Efficacy of Different Toothbrushes: A Comparative Study, Int J Clin Pediatr Dent. 2019 Sep-Oct; 12(5): 385–390.  doi: 10.5005/jp-journals-10005-1669

 

 

Testa i 30 dagar