Lumoral

Stridssimmarens oväntade sårbarhet: Hur klarar sig munhälsan under tryck?

Stridssimmarens oväntade sårbarhet: Hur klarar sig munhälsan under tryck?

Janne Lehtonen är känd från den finska realityserien Elitstyrkans hemligheter i Finland (Erikoisjoukot) och Amazing Race, men hans bakgrund sträcker sig mycket djupare.  Han har tjänstgjort som stridssimmare och prickskytt inom den finska marinens specialförband och har deltagit i NATO-operationer i Somalia och Afghanistan. I extrema förhållanden är fysisk och mental prestationsförmåga avgörande – men få inser vilken betydande roll munhälsan spelar för helheten, konstaterar han.

Forskning visar att dålig munhälsa kan försämra hela kroppens välmående. Inflammationer i tänder och tandkött är kopplade till hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och till och med kognitiva störningar. För specialförbandssoldater, såsom stridssimmare, vars kropp ständigt utsätts för extrem belastning, är munhälsan av stor betydelse.

"God munhälsa innebär bättre återhämtning, lägre infektionsrisk och förbättrad total prestationsförmåga", säger hjärt- och transplantationskirurgen Tommi Pätilä (HUS).

"Infektioner i munnen kan sprida sig och orsaka allvarliga inflammationer som försämrar den fysiska kapaciteten och i värsta fall kan vara livshotande."

I specialförbanden finns inget utrymme för munhälsoproblem

Janne Lehtonen, huvudtränare i Erikoisjoukot och före detta stridssimmare och brandman, berättar att även små hälsoproblem kan bli livshotande i högriskoperationer.

"Jag har sett situationer där en soldat tvingas uthärda tandvärk eller en tandköttsinflammation mitt under ett uppdrag. Då finns det ingen möjlighet att besöka en tandläkare, och smärtan kan påverka koncentrationen och prestationsförmågan i ett avgörande ögonblick."

I specialförbanden är fysisk kondition inte bara ett personligt val, utan en förutsättning för överlevnad. Alla soldater tränar hårt och målinriktat, men individuella bakgrunder medför olika träningsmetoder.

"När du befinner dig djupt inne på fiendens territorium och ett uppdrag pågår i veckor, det sista du vill är att din kropp sviker dig. Det inkluderar även munhälsan", säger Lehtonen.

Han påpekar att många specialförbandssoldater tidigare varit elitidrottare – särskilt simmare och utövare av kampsporter. Lehtonen själv har en bakgrund inom boxning, brasiliansk jiu-jitsu och MMA, samt uthållighetsidrotter som långdistanslöpning och traillöpning. Dessa grenar har gett honom en stark grund för uthållighetskrävande och fysiskt krävande uppdrag.

Dykning och munhälsa – en kritisk koppling

Efter sin värnplikt tjänstgjorde Lehtonen i 13 år som stridssimmare inom marinen. Den krävande utbildningen ställde extrema fysiska och mentala krav och omfattade bland annat dykartekniker, vapenträning, överlevnad och taktik. Utöver fysisk kondition var god munhälsa en nödvändighet för att klara av uppdragen.

Lehtonen berättar att marinen genomför årliga tandundersökningar och förebyggande vård för dykare av en god anledning. Tryckförändringar under vattnet kan orsaka svår smärta, leda till tandfrakturer och i värsta fall äventyra hela dykoperationen.

"Om en tand har ett hål eller en fyllning innehåller en luftficka, kan tryckförändringarna få luften att expandera, vilket kan leda till att tanden spricker eller att smärtan gör det omöjligt att fortsätta dykningen. Jag har sett fall där dykare fått plötslig och intensiv tandvärk just av denna anledning."

Dykerimedicin är en specialitet som kombinerar fysisk prestationsförmåga och tandvård.

"För stridssimmare och andra yrkesverksamma i extrema miljöer är munhälsa inte en bisak, utan en väsentlig del av det övergripande välbefinnandet och prestationsförmågan. En liknande medvetenhet om munhälsans betydelse borde spridas även till andra yrkesgrupper och idrottare, för vilka fysisk kapacitet är avgörande", betonar Lehtonen.

Lumoral – en teknologisk lösning för bättre munhälsa

Den antibakteriella Lumoral-behandlingen, i kombination med noggrann mekanisk munhygien, erbjuder ett nytt sätt att proaktivt ta hand om munhälsan. Lehtonen berättar att han själv lyckades lösa ett långvarigt problem med blödande tandkött genom att använda Lumoral.

"Mitt tandkött blödde trots regelbunden borstning. Efter en månads användning av Lumoral upphörde blödningen, även om jag bara använde enheten en gång i veckan."

Lehtonen menar att Lumoral kan vara särskilt användbart i specialuppdrag där munhälsa är avgörande, såsom inom marinens dykerimedicinska enheter. Det är en effektiv metod för att upprätthålla munhälsan även i krävande förhållanden.

"Det är viktigt att kunskapen om Lumorals fördelar sprids och hjälper organisationer som försvarsmakten att ta hand om sin personals munhälsa."

Lumoral är en ljusaktiverad antibakteriell munhygienmetod som eliminerar skadliga bakterier i plack, minskar inflammationer i munnen och bevarar den normala bakteriefloran. Den är också en effektiv metod för att förebygga karies.

"Användningen av Lumoral kan avsevärt minska risken för inflammationer och förbättra den mikrobiella balansen i munnen," säger kirurg Tommi Pätilä.

"För stridssimmare och andra som arbetar i extrema förhållanden är munhälsa inte en bisak, utan en avgörande del av det övergripande välbefinnandet och prestationsförmågan", fortsätter Lehtonen.

"Även ett litet problem kan i en extrem situation utvecklas till ett allvarligt hot – därför bör man aldrig kompromissa med munhälsan," avslutar han.

****

https://www.sanident.com/en/scuba-diving-and-dental-health/

Onose Y, Suzuki S, Yoshino K, Ishizuka Y, Satou R, Kamijyo H, Sugihara N. Relationship between oral symptoms during diving work and preventative dental visits in Japanese male occupational divers. Ind Health. 2020 Jun 9;58(3):238-245. doi: 10.2486/indhealth.2019-0076. Epub 2019 Oct 11. PMID: 31611469; PMCID: PMC7286707.

Pakarinen S, Saarela RKT, Välimaa H, Heikkinen AM, Kankuri E, Noponen M, Alapulli H, Tervahartiala T, Räisänen IT, Sorsa T, Pätilä T. Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP)-Three-Month Interim Results. Dent J (Basel). 2022 Nov 2;10(11):206. doi: 10.3390/dj10110206. PMID: 36354651; PMCID: PMC9689653.

För mer information: www.lumoral.se