Lumoral

Strokepatient fick allvarliga tandköttsinflammationer – så fick han hjälp

Strokepatient fick allvarliga tandköttsinflammationer – så fick han hjälp

För den som drabbas av en stroke kan vardagliga saker som att sköta munhygienen bli ett problem. Något som kan leda till allvarliga tandköttsinflammationer – vilket bland annat kan påverka utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar och lunginflammation. Men tack vare en ljusbehandling kan strokedrabbade få tillbaka en god munhälsa.

Den som drabbas av en stroke får ofta problem med finmotoriken, vilket gör det svårt att sköta dagliga saker som exempelvis munhygienen. Katherina Trujillo är tandläkare och har i sitt yrke sett bevis på det. Ett tydligt fall är en man som hade varit patient på den tandläkarmottagning hon jobbar i 15-20 år. Under alla de åren hade han haft en bra munhälsa. Men när han en dag kom på besök, efter att en tid innan ha drabbats av en stroke, upptäckte Katherina Trujillo en stor förändring.

– Det var väldigt tydligt att något hade förändrats. Det fanns nu en stor kariesaktivitet och han hade stora problem med tandköttet, med mycket blödningar och djupa fickor. Så vi gjorde en passande behandling och kallade honom redan fyra månader senare, för att se om läget förbättrats, säger Katherina Trujillo. 

Men när han kom tillbaka efter fyra månader var läget lika dåligt igen. 

– Det visade sig att han efter stroken fått stora problem med finmotoriken och hade svårt att rengöra sina tänder. Hans fru hjälpte honom en gång om dagen men det räckte inte, säger Katherina Trujillo. 

Effektiv ljusbehandling

En dålig munhälsa, med inflammerat tandkött, kan påverka många andra sjukdomar i kroppen. Det finns till exempel tydliga samband mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdom, diabetes, visa cancertyper och lunginflammation. För äldre, som ofta har en skörare allmänhälsa, kan detta innebära stora risker. 

– Farliga bakterier kan samlas i tandfickorna och så småningom läcka ut i blodomloppet och nå den övriga kroppen, som då också drabbas av en låggradig inflammation. Det vill man såklart alltid undvika, men alldeles särskilt hos äldre personer eftersom det kan få svåra konsekvenser, säger Katherina Trujillo.

Lösningen för mannen blev att börja använda en kompletterande ljusbehandling, som inte ställer några krav på finmotoriken och samtidigt tar bort 99,99 procent av de skadliga bakterierna i munnen. Behandlingen är utvecklad i Finland av och bakom den ligger vetenskaplig forskning.

– Att behandla skadliga bakterier med ljus är egentligen inget nytt, men det har tidigare bara kunnat ske på kliniker. Med Lumoral kan patienten sköta den här behandlingen hemma, vilket både är betydligt billigare och mer lättillgängligt. Det ökar chanserna för att den verkligen ska genomföras, säger Katherina Trujillo.

Även i förebyggande syfte

För strokepatienten blev behandlingen med Lumoral en avgörande vändning. Men även för den som inte redan har svåra problem kan ljusbehandlingen vara ett bra komplement.

– För honom blev resultatet väldigt positivt. Antalet infekterade tandköttsfickor minskade betydligt och munhygienen förbättrades avsevärt. Vi rekommenderar Lumoral till alla patienter med svårare problem, men också till de som kan använda den i förebyggande syfte. Den är enkel att använda och ger inga biverkningar. Nu finns den också i mindre format så att även barn kan använda den, säger Katherina Trujillo.

Fakta Lumoral

Lumoralmetoden tar bort mikroskopiskt plack från ytan av tänderna och tandköttet, bromsar upp bildningen av ny plack och saktar ner uppkomsten av tandsten. Dess effekt baserar sig på det ljusaktiverade Lumorinse-munsköljet. Behandlingen riktar sin antibakteriella effekt endast på plack och gynnar således den normala bakteriefloran i munnen. Lumoral är en CE-märkt medicinteknisk produkt utvecklad i Finland och säljs bland annat på Apoteket Hjärtat.

Lumoral består av en mintsmakande tandskölj, Lumorinse, som används i kombination med den speciella munskenan. Med hjälp av fotosyntes eliminerar behandlingen förmågan hos plack att fästa sig vid sitt underlag, vilket betyder att tänderna rengörs och tandytan blir slät.

Behandlingen, som görs hemma, tar 10 minuter och rekommenderas en till två gånger i veckan.