Susanna använder Lumoral för att främja en hälsosam livsstil

Susanna använder Lumoral för att främja en hälsosam livsstil

Susa Vehmas, en mamma från Lepaa, köpte Lumoral så fort den började säljas. Fler och fler bevis kopplar samman tandhälsa och allmän hälsa, och en viktig faktor bakom beslutet var oron att ha en ökad risk för att utveckla cancer.

Foto: Marko Nevanperä
”Jag har varit intresserad av medicin och mänsklig fysiologi under största delen av mitt liv, på grund av att många i min familj har haft tarmcancer. Min bror hade tarmcancer, och min mamma dog av sjukdomen. Under 80-talet, när jag var väldigt ung, läste jag någonstans att bland annat att äta kött troligen ökar risken för att utveckla tarmcancer. Jag slutade äta kött där och då. Detsamma gäller alkohol, cigaretter och socker,” förklarar  Susa Vehmas, 56.

Vehmas intresse för medicin och en hälsosam livsstil gjorde att hon även var intresserad av Lumoral. Hon upptäckte Lumoral genom en artikel hon läste på Facebook. 

”Jag blev intresserad av apparaten, men den såldes inte ännu, och jag ville köpa en så fort den släpptes. Efter några månader fick jag en till slut,” säger Vehmas.

Trots att tandhygien generellt har förbättrats under de senaste årtionden kostar munsjukdomar fortfarande hundratals miljoner kronor varje år i hela världen. Tandhälsa är känt för att vara orsaken till mer än 200 kroniska sjukdomar, inklusive hjärt-och kärlsjukdomar och lung- och reumatiska sjukdomar. Det har också visat sig öka risken för flera typer av cancer.

Lumoral-metoden för tandhygien dödar bakterier i plack. Den kämpar mot karies genom att eliminera bakterien Streptococcus mutans som orsakar karies. Den tar även hand om bakterier som kan kopplas till tandköttsinflammation och tandköttssjukdomar. Utöver att använda Lumoral tar även Vehmas noggrant hand om sina tänder.

”Jag borstar mina tänder regelbundet två eller tre gånger om dagen med en elektrisk tandborste. Jag rengör även mellan tänderna med tandtråd och en borste för området mellan tänderna. Trots att jag alltid noggrant rengjort mina tänder känns de mycket lenare och ser vitare ut efter att jag börjat använda Lumoral,” säger Vehmas ivrigt.

Susanna

En hälsosam livsstil är det viktigaste

Vehmas säger att hon föddes i en tid när tandvård inte ansågs vara så viktigt, 

”Båda mina föräldrar fick löständer tidigt. Så jag är nyfiken på vilka krämpor en person kan undvika bara genom att ta hand om sina tänder och därmed undvika möjliga muninfektioner och kanske även minnesstörningar.”

Att ta hand om sin hälsa är en väsentlig del av hennes vardag. Vehmas tränar varje dag, bland annat tyngdlyftning, jogging och inomhus på roddmaskin.

”Jag har haft tur med mitt arbete för att den dagliga mängden steg under en arbetsdag överstiger nästan alltid 30 000 steg,” säger Vehmas, som arbetar som cateringvärd på kryssningsfartyget Tallink Silja.

Hittills har Vehmas lyckats väl med att hålla sig själv vältränad och har undvikit ”nästan alla” förkylningar och magproblem som gått i samhället och på arbetsplatsen. För ett tag sedan fick hon dock veta av sin ortoped att hon led av så pass allvarlig artros i höften att en operation var det enda alternativet för henne.

”Enligt läkaren hade problemet påverkat mig ännu tidigare om jag inte hade tränat regelbundet. Även i detta fall är bra tandhygien ett måste, då de kanske måste skjuta fram operationen om det hade funnits några infektioner i munnen..”

LED-ljus för tänder 2-3 gånger i veckan

Att ta hand om sina tänder är viktigt för Vehmas även utseendemässigt. Frekvent ätande, och då särskilt ätande av frukt som innehåller syror som fräter på emaljen, har tydligt påverkat hennes tänder.

”Mina tänder har aldrig varit speciellt vackra, men jag har ändå försökt ta hand om dem så bra jag kunnat. Jag har haft några problem med mina tänder. Efter att jag bytte tandläkare för 30 år sedan, frågade den nya tandläkaren försiktigt om jag led av ätstörningar.
Jag har alltid haft bra aptit, så jag var förvånad över frågan. När jag sade att jag äter mycket frukt förklarade tandläkaren att syran i tänderna kunde fräta på emaljen. Effekten är liknande när det gäller bulimi, när en person kräks ofta. Sedan dess har jag alltid ätit en bit ost eller druckit ett glas filmjölk efter att jag ätit frukt!”

Vehmas köpte Lumoral till sig själv och sin familj. Hon använder Lumoral minst två gånger i veckan.

”Tandhälsa och en hälsosam livsstil är viktigt för mig. Jag har funderat på att köpa en till Lumoral-enhet som jag kan ta med mig till jobbet. Hittills har jag lämnat den hemma så att min familj kan använda den."

 

Susanna Vehmas, 56
Familj: Man och dotter
Yrke: Cateringvärd
Bor i: Lepaa, Hattula

 

 

Testa i 30 dagar