Lumoral

Världshälsodagen: Munhälsa för hjärtats skull

Världshälsodagen: Munhälsa för hjärtats skull

Munhygien handlar inte bara om att undvika hål i tänderna och behålla ett fint leende. Allt fler studier visar att tandköttets hälsa har en direkt koppling till hjärtats välbefinnande.

Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i världen och tar över 20 miljoner liv varje år. Enligt WHO skulle upp till 80 % av dessa dödsfall kunna förebyggas med hälsosamma vanor och tidig vård.

Men något som många inte vet är att inflammation i munnen – särskilt tandlossning (parodontit) – också spelar en roll. En kroniskt inflammerad mun kan påverka hela kroppen och öka risken för både hjärtinfarkt och stroke.

Munbakterierna sprider sig genom blodbanan

Tommi Pätilä, hjärtkirurg i Helsingfors, påminner om att bakterier från munnen lätt kan nå blodomloppet – särskilt vid inflammerat tandkött.

– Varje gång vi tuggar frigörs bakterier från munnens slemhinnor och tandkött,  speciellt om man har ett blödande eller inflammerat tandkött då tar sig bakteriernas skadliga verkan in i kroppen via blodbanan och kan påverka oss med en låggradig inflammation, vilket i längden kan skada hjärtat, hjärnan och andra viktiga organ, säger han.

Pätilä har själv sett effekten av hur skadliga munbakterier kan skada oss. Tillsammans med två andra forskare har Pätilä utvecklat en ny behandlingsmetod för munhygienen, Lumoral – en behandling som utförs på ett enkelt sätt hemma i samband med tandborstning, metoden arbetar med ljus som reducerar skadliga bakterier och inflammation. Den eliminerar 99,99 % av de skadliga plackbakterierna från tändernas ytor och tandköttskanter, och regelbunden användning före tandborstning kan förebygga munsjukdomar innan de hinner börja.

Behandlingen väcker stort intresse bland tandläkare, och mer än 10 europeiska universitet studerar dess effekter vid behandling av olika munsjukdomar.

Varför räcker inte tandborstning?

Professor Timo Sorsa vid Helsingfors universitet och Karolinska Institutet säger att dagens rekommenderade rutiner för munvård inte är tillräckliga.

– En vanlig tandborste avlägsnar endast cirka 60 % av munhålans biofilm. Det är därför tandköttssjukdomar och karies fortfarande är bland världens vanligaste sjukdomar, konstaterar han.

I Finland lider omkring två tredjedelar av vuxna över 30 år av allvarlig tandköttssjukdom, parodontit. Enligt studier ökar tandköttssjukdomar risken för en första hjärtinfarkt med upp till 30 procent och nästan fördubblar risken för kranskärlssjukdom.

Förebyggande och tidig upptäckt är avgörande

Sorsa har varit med och utvecklat det fem minuter långa aMMP-8-testet, som kan identifiera tandköttssjukdom i ett tidigt skede – innan symtomen uppstår. Testet kan användas både hemma och på tandvårdskliniker, och möjliggör tidig behandling – både för munhälsans och den allmänna hälsans skull.

– Tidig diagnos och förebyggande av parodontit skyddar inte bara tänderna, utan minskar även risken att drabbas av allvarliga kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes och till och med Alzheimers sjukdom, betonar Sorsa.

Han framhåller Lumoral som en modern, läkemedelsfri lösning för att stödja munhälsan – särskilt för dem som har återkommande tandköttsproblem eller en hög risk för kronisk sjukdom.

På Världshälsodagen är vårt budskap tydligt: munhälsa handlar inte bara om estetik, utan är en grund för hela kroppens välbefinnande.

Som professor Sorsa sammanfattar det:
"Om du bryr dig om ditt hjärta och din allmänna hälsa, börja med ditt tandkött."