Vegetarisk kost kan ge dålig tandhälsa

Vegetarisk kost kan ge dålig tandhälsa

Nya studier visar att en vegetarisk kost kan öka risken för karies och frätskador på tänderna. Men det finns smarta sätt att undvika problemen – här är bästa tipsen!

Flera aktuella studier och litteraturöversikter visar att risken för att få karies och frätskador ökar med en vegetarisk kost. Exakt varför det är så är inte helt klarlagt, men det finns en rad faktorer som kan påverka.

– En fara med vegetarisk kost är att den kan innehålla en del halvfabrikat och ultraprocessad mat, som ersättningsprodukter för kött. Den typen av produkter innehåller ofta raffinerade kolhydrater, som bryts ner till syraprodukter. Dessa bakterier urlakar mineralerna i emaljen och kan på så sätt orsaka karies, säger Ludwig Hansson, tandläkare och specialist i oral protetik på Göta Tandvård i Göteborg.

Många sätter likhetstecken mellan vegetarisk kost och nyttig kost, och så kan det förstås vara på många sätt – men inte alltid för tänderna.

– Det finns en risk för att man som vegetarian inte lika lätt uppnår en mättnadskänsla, och därmed äter oftare. Det ökar också påfrestningen på tänderna, säger Ludwig Hansson.

Undvik sura livsmedel

En annan risk för vegetarianer är att man intar fler sura födoämnen, som frukt och juicer. 

– Gröna äpplen och vissa juicer är till exempel väldigt sura. De är nyttiga på många andra sätt, men för tänderna innebär syran en stor påfrestning. Äter du den här typen av livsmedel frekvent finns det en risk för frätskador på emaljen, säger Ludwig Hansson.

Det går dock att motverka syraattackerna – om man jobbar proaktivt.

– Det har gjorts studier som visar att om man till exempel äter en bit ost innan man intar sura livsmedel så förebygger det karies. Ost är basiskt och fett och bildar därmed en skyddande hinna på tänderna, säger Ludwig Hansson.

Ljusbehandling viktigt komplement

För den som äter vegansk kost finns också en risk att få näringsbrist, vilket kan öka risken för parodontit, det vill säga tandlossning.

– Bristsjukdomar i immunförsvaret kan i förlängningen leda till tandlossning. För veganer är det vanligast med en brist på B12, som spelar en viktig roll i immunförsvaret, säger Ludwig Hansson.

Den som äter veganskt kan alltså behöva ta extra tillskott av viktiga mineraler och vitaminer. I övrigt gäller samma tips för vegetarianer som för alla andra när det gäller att förebygga karies och tandlossning.

– Ät inte för ofta, undvik för mycket socker, kolhydrater och sura livsmedel och rengör tänderna noga. Undvik också för mycket halvfabrikat, säger Ludwig Hansson.

Grunden i en god munhälsa är alltid den mekaniska rengöringen, med tandborste och tandtråd eller mellanrumsborste. Utöver finns det andra hjälpmedel i form av en ljusbehandling, Lumoral, framtagen i Finland som används hemma 10 minuter i veckan. Lumoralmetoden eliminerar 99,99 procent av de skadliga bakterierna på tänderna.

– Genom att borsta tänderna får du bort ungefär 65 procent av bakterierna som finns på tänderna. Lumorals ljusbehandling är enkel att använda och tar bort i princip alla skadliga bakterier. Det kan vara ett avgörande komplement för den som på grund av till exempel vegetarisk kost löper en större risk för karies och tandlossning, säger Ludwig Hansson.

Testa i 30 dagar