Tandköttssjukdomar är ett förargligt tillstånd. De vanligaste symptomen på tandköttssjukdom är blödande tandkött, tänder som gungar och tandkött som drar sig bakåt. Dålig andedräkt kan också vara ett tecken på bakteriesjukdom i munnen. Har du något av dessa symtom?
Blödande tandkött
Friskt tandkött är ljusrött i färgen. Om det ser svullet ut, blir rödaktigt eller börjar blöda när du tuggar mat, borstar tänderna eller kanske till och med av sig självt är det mycket troligt att du har någon form av tandköttssjukdom.
Utseendet på dina tänder
Om dina tänder "gungar" är det ett tecken på att tandköttssjukdomen redan har skadat vävnaden runt tanden. Detta är vanligtvis ett tecken på avancerad benförlust. När tänderna blir lösa kan de flytta sig isär och fula mörka klyftor kan uppstå mellan dem. Detta är symtom på parodontal sjukdom och ett tecken på att behandling behövs för att förhindra ytterligare skador. Om den inte behandlas kan en lös tand bli en förlorad tand.
Tillbakadraget tandkött
En annan tandköttssjukdom är tandköttsbortfall. När tandköttet drar sig tillbaka börjar tandrötterna synas, som är mörkare än kronan. Tandköttsrecession är ofta ett tecken på tandköttssjukdom, men inte alltid: den kan också orsakas av för hård tandborstning.
Möjlig prognos och behandlingsråd
Blödande tandkött (särskilt om det blöder lätt eller av sig självt), tandkött som drar sig tillbaka, vinglande tänder och dålig andedräkt är tecken på att du kan ha en allvarligare form av tandköttssjukdom som kallas parodontit. Observera dock att dålig andedräkt och tandköttsbortfall också kan orsakas av andra faktorer.
Om tandköttet runt dina tandimplantat blir inflammerat kan du drabbas av periimplantit. Detta kan ske i två former: periimplantär mukosit (som påverkar slemhinnan runt implantatet) och allvarligare periimplantit (där det finns benförlust runt implantatet).
Om du har något av dessa symtom bör du boka en tid hos din tandläkare så snart som möjligt. Be din tandläkare göra en grundläggande parodontalundersökning som en del av din regelbundna tandläkarkontroll. Om det är nödvändigt hänvisar din tandläkare dig till en specialist, en parodontolog.
God tandhygien och regelbundna tandläkarbesök hjälper till att förebygga tandköttssjukdomar och begränsa de skador som de kan orsaka om de uppstår. Att lägga till Lumoral i din tandvårdsrutin har visat sig förbättra din munhälsa genom att ta itu med det kvarvarande plack som fastnar på ytan av dina tänder, även efter noggrann tandborstning och användning av tandtråd.