Brandchefen

Lumoral-metoden stödjer brandchefen i en kritisk uppgift

Genom sitt arbete har Kittiläs brandchef Jorma Ojala sett många tillbud och räddat många från farliga situationer. - Mänsklig aktivitet orsakar majoriteten av alla brandlarm, och på samma sätt kan alla påverka sina tänders hälsa med sina egna handlingar, säger Ojala. För att underlätta denna uppgift köpte han Lumorals tandvårdsapparat.

Jorma Ojala (57) erkänner att han alltid hade problem med sina tänder. Särskilt under barndomen och ungdomsåren hade hans tänder ofta hål. Nu när han är äldre har de gamla fyllningarna orsakat varierande obehag, så som sprickor och splittrade tänder.

”Jag har relativt bra tänder, men jag har flera fyllningar. Kanske är mina tänder känsliga för hål, eller så har jag fått en bakterie som orsakar karies i munnen så tidigt i mitt liv att mina tänder är känsligare för hål,” funderar Ojala, som jobbar på Laplands räddningstjänst.

Även om bra munhygien upprätthålls är Ojalas situation när det gäller tandhälsa inte alls ovanlig: de flesta av oss har karies. När en tand väl har reparerats med en fyllning, måste fyllningen underhållas och göras om regelbundet.

Tandfyllningar kan hålla i flera år. Trots detta måste alla fyllningar bytas ut.  Slit och släng, en spricka eller ett nytt hål nära den gamla fyllningen kan leda till att den måste bytas ut. Bruxism kan även göra så att tanden slits ut. Ibland kan tanden behöva lagas så många gånger att det inte finns någon frisk tand kvar. När det kommit så långt är enda alternativet att dra ut tanden. Detta har hänt Ojala.

Att bli av med en obehaglig smärta i tandköttet

Att ta hand om munhygienen betyder att du tar hand om din allmänna hälsa. Det hjälper till med att förebygga karies, som orsakas av bland annat bakterien Streptococcus mutans, som många får in i sina munnar som barn.

Som tillägg till regelbunden tandborstning är det även viktigt att rengöra mellan tänderna. Som tillägg till karies kan vuxna även ha tandköttsinflammation och parodontit, en allvarlig sjukdom i tandköttet, som kan kopplas till många sjukdomar som hjärtsjukdom, stroke och diabetes. Om dina tänder gör ont eller värker, eller om du upplever återkommande blödningar i tandköttet under borstning, är det rekommenderat att kontakta en tandläkare så fort som möjligt samt att öka effektiviteten i tandvården hemma.

Blödningar kan vara en symptom på tandköttsinflammation

Ojala upptäckte Lumorals tandvårdsapparat i början av juni via Facebook när han letade efter ett nytt sätt att bättre ta hand om sin tandhälsa. Lumoral-metoden dödar bakterier som orsakar karies och tandköttsinflammation. Dess effekt baseras på den ljusaktiverade tekniska munsköljen.

Ojalas blödande tandkött behöver extra omvårdnad, trots att hans tandläkare sa att tandköttsproblemen inte ännu utvecklats till parodontit.

- Efter att ha använd apparaten, har jag upptäckt att områdena mellan tänderna är mycket renare och den äckliga lukten har försvunnit, säger Ojala glatt.

Hans tandkött har även slutat ömma.

- Självklart måste utrymmena mellan tänderna fortfarande rengöras mekaniskt, men som tur är inte tandköttet lika ömt nu som det var innan han började använda Lumoral.

Bland invånarna i norra Finland är det vanligt att äta torkat kött - till och med traditionellt. Ojala tror att det är en del av anledningen till att hans tandkött blivit så ömt trots mekanisk rengöring mellan tänderna.

- Om det torkade köttet fastnar mellan tänderna efter måltid kommer det börja brytas ned och orsaka smärta. Nu har jag inte längre någon smärta mellan tänderna, beskriver Ojala sin upplevelse.

Användning av Lumoral gör tandläkaren glad

Det är viktigt att behandla alla muninfektioner så fort som möjligt. Trots detta går många människor endast till tandläkaren när det blivit betydligt värre. Den vanligaste orsaken till detta är tandläkarrädsla. Att skjuta upp tandläkarbesök kan till slut leda till allvarliga hälsoproblem.

Ojala medger även att hans barndoms tandläkarbesök har gett honom obehagliga minnen och gjort så att han undvikit att gå till tandläkaren. Som tur är stämmer inte detta längre tack vare hans senare positiva erfarenheter. För att lindra rädslan har han alltid blivit erbjuden bedövning för att göra undersökningen lättare.

- Jag var livrädd när jag skulle ta bort min visdomstand! Till slut gick allt så bra under operationen att jag besökte tandläkarmottagningen igen i min uniform för att tacka de anställda och för att ge dem tre kilo godis! Ojala skrattar.

Ojala säger att han borstar sina tänder morgon och kväll med fluortandkräm och använder tandtråd varje dag. Han använder även Lumorals tandvårdsapparat minst ett par gånger i veckan, då det är enkelt och hjälper till med att göra tandläkaren nöjd.

 - Trots att jag varit rädd för att gå till tandläakren skulle jag aldrig missa min bokning. Min tandläkare var även glad när jag berättade att jag hade köpt Lumoral-apparaten, då det var ett bevis på att jag försökte göra allt jag kunde för att ta hand om mina tänder.

 

Testa i 30 dagar