Många av oss spottar blod när de borstar tänderna, men få tar det på allvar. Ett blödande tandkött kan dock vara tecken på större problem som i värsta fall kan leda till tandförlust.
Tre av fyra vuxna drabbas någon gång av tandköttsproblem. Blödande tandkött är ett av dem. Om du ser blod efter att du har spottat i handfatet någon enstaka gång kan det bero på att du har borstat för hårt, men ett blödande tandkött kan också vara ett tecken på tandköttsinflammation, särskilt om det sker ofta.
Den vanligaste orsaken till ett blödande tandkött är gingivit, en form av tandköttsinflammation. Förutom blod vid tandborstning eller användande av tandtråd kan du även ha ett rött och svullet tandkött och dålig andedräkt. Inflammationen orsakas ofta av att bakteriebeläggningar i munnen, plack, inte har tagits bort ordentligt. Det kan vara att man slarvar med tandborstningen, borstar fel eller inte gör rent mellan tänderna. Tandköttsinflammation kan också bero på rökning, graviditet eller stress.
Ta blödande tandkött på allvar
En inflammation i tandköttet kan ge tillbakadraget tandkött och om den inte behandlas, kan det leda till tandlossning, parodontit. Därför ska man alltid ta ett blödande tandkött på allvar, menar tandhygienisten Sara Niilivuo.
– Tandköttet är den grundpelare som själva tanden vilar på, och därför förtjänar tandköttet att uppmärksammas med vördnad.
Den goda nyheten är att det är lätt att göra något åt det. Det viktigaste du kan göra om du har en tandköttsinflammation är att fortsätta att rengöra tänderna och munnen noga. Borsta tänderna två gånger om dagen i två minuter med en fluortandkräm och komplettera med tandtråd eller en mellanrumsborste för att även göra rent mellan tänderna. Man ska inte vara rädd för att borsta tandköttet eller göra rent mellan tänderna även om det blöder, menar Sara Niilivuo.
– Blödning mellan tänderna orsakas vanligtvis av det som inte har gjorts, inte av det du gör i det ögonblicket, säger hon.
Fortsätt därför att göra rent mellan tänderna även om det blöder. Som ett extra hjälpmedel att rengöra tänderna och tandköttet finns den finska uppfinningen Lumoral. Det är en munskena som används tillsammans med ett särskilt munskölj. Munskenans infraröda ljus aktiverar munsköljets antibakteriella effekt samt stimulerar och förstärker vävnaderna i munnen. Behandlingen eliminerar sjukdomsalstrande bakterier i plack och gör bakteriebeläggningen lätt att borsta bort med tandborste för att sedan skölja av med vatten.
– Lumoral har visat sig förbättra plackkontrollen i hemmet. Lumoral är perfekt för dig som vill ta din munhälsa till nästa nivå, avslutar Sara Niilivuo.