Käkledsproblem, också kallat temporomandibulär sjukdom (TMD), är ett vanligt och långvarigt smärttillstånd som påverkar käken och de muskler som styr käkens rörelse. Det är det tredje vanligaste smärttillståndet i världen, efter spänningshuvudvärk och ryggsmärta.
Ungefär 31 % av vuxna och 11 % av barn och ungdomar lider av TMD. Tillståndet är särskilt vanligt bland personer i åldern 20–40 år, och kvinnor är mer benägna att drabbas, vilket är en trend inom många kroniska smärttillstånd.
Vanliga symptom på TMD inkluderar, smärta i käken, värk i ansiktsmuskulaturen vid palpering, klickande eller knäppande ljud när man rör på käken, öronsusning, yrsel och huvudvärk. Orsakerna till TMD är komplexa och beror på flera faktorer, både fysiska, psykologiska och sociala. Några vanliga riskfaktorer inkluderar depression, stress, tidigare fysiska problem eller generellt missnöje i livet. En bättre förståelse av dessa orsaker är viktig för att kunna ge rätt behandling.
Tandgnissling eller bruxism, är ett vanligt problem som ofta förekommer tillsammans med TMD och huvudvärk. Tandgnissling innebär att man biter ihop eller gnisslar tänderna, antingen när man sover eller är vaken. Det är inte alltid smärtsamt, men om man redan har problem med käkleden kan det förvärra huvudvärk och andra besvär.
Det finns två typer av bruxism: sömnbruxism (SB), vilket innebär tandgnissling som sker under sömn, och vaken bruxism (AB), som innebär tandgnissling eller tandpressning under dagen. Båda formerna kan leda till spänningar i käken och påverka huvudvärkens intensitet och karaktär. Sömnbruxism och vaken bruxism kan påverka olika typer av huvudvärk på olika sätt, till exempel migrän eller spänningshuvudvärk. Forskning har visat att det finns samband mellan käkledssmärta och migrän, samt mellan tandgnissling under dagen och spänningshuvudvärk.
Behandlingen av TMD och tandgnissling syftar till att lindra smärta, minska spänningar i käken och förbättra rörligheten. Vanliga behandlingsmetoder inkluderar:
En bettskena är en anpassad skena som bärs på tänderna för att minska trycket och skydda tänderna vid tandgnissling, särskilt under sömnen. Käkövningar och avslappning kan hjälpa till att stärka och avspänna käk- och ansiktsmuskler, vilket minskar smärta och stelhet. Eftersom stress ofta är en utlösande faktor, kan stresshantering genom meditation, andningsövningar eller terapi vara till stor hjälp. Vid behov kan smärtlindring i form av läkemedel som antiinflammatoriska medel eller muskelavslappnande medel rekommenderas för att lindra smärta och inflammation. Om TMD orsakar problem med muskelspänningar, kan kiropraktik eller fysioterapi vara effektiva för att förbättra rörligheten och minska smärta. Slutligen, om psykologiska faktorer som stress, oro eller depression bidrar till besvären, kan psykologisk behandling såsom terapi eller rådgivning vara en viktig del av behandlingen.
Det är viktigt att få en korrekt diagnos och en individuell behandlingsplan för att hantera TMD och tandgnissling på bästa sätt. Vänta inte med att söka upp din tandläkare eller tandhygienist.
Källa:
Författare: Wiam Abdulghani, leg. tandhygienist
Wiam Abdulghani är legitimerad tandhygienist med en kandidatexamen från Högskolan Kristianstad (2007). Wiam har erfarenhet av både traditionell och specialiserad tandvård och arbetar nu med mobil tandvård på Oral Care där hon hjälper äldre patienter med kognitiv funktionsnedsättning.
Parallellt studerar hon en magisterexamen i folkhälsovetenskap med inriktning på äldretandvård. Wiam brinner för förebyggande åtgärder och vill öka medvetenheten om den viktiga kopplingen mellan munhälsa och allmän hälsa.