Lumoral, den finska innovationen inom tandvård är högaktuell hos den akademiska världen, och flera nya Lumoral-studier har inletts under de senaste månaderna. Koite Health Oy:s forskningsansvariga Mikko Kylmänen delar sina tankar om de senaste kliniska studierna kring Lumoral i artikeln.
För närvarande pågår totalt 11 kliniska studier som undersöker Lumoral-metoden i Finland, Sverige, Estland och Litauen. Av dessa är fem finansierade av Koite Health Oy, resten utförs av akademiska forskningsgrupper. Forskningsämnen inkluderar parodontit, peri-implantit, ortodonti, oral lichen planus samt betydelsen av förebyggande munhälsa och dess sjukdomar hos unga.
Under 2024 kommer två separata akademiska forskningsgrupper att påbörja sina egna Lumoral-studier. Den ena studien kommer att undersöka förbättrad munhygien och dess påverkan samt förebyggande effekt av parodontit hos patienter med diabetes, medan den andra fokuserar på att förbättra munhälsan hos äldre som bor hemma eller i hemtjänst.
I Italien driver två olika forskargrupper sina egna forskningsprojekt: Vid universitetet i Turin undersöks möjligheten att förebygga oral mukosit orsakad av strålbehandling, och vid Sapienza-universitetet i Rom pågår en studie som fokuserar på att lindra tidiga symtom av peri-implantit. I Chennai, Indien, planerar Saveetha Dental College and Hospitals en Lumoral-studie 2024, den kommer att fokusera på behandlingen av oral mukosit relaterad till cancerbehandlingar.
Forskning kring oral mukosit är av stor betydelse, eftersom ingen befintlig medicin ännu har lyckats förhindra utvecklingen av mukosit. Mukosit, en inflammation i munslemhinnan som uppstår vid cancerbehandlingar, särskilt vid strålning och cytostatikabehandling, orsakar kraftig smärta, rodnad och svullnad i patientens mun. I värsta fall kan mukosit påverka framgången för cancerbehandlingen negativt. De senaste forskningsresultaten visar att ljusaktiverad antibakteriell behandling kan vara ett effektivt sätt att hantera symtomen på denna sjukdom.
Nya Lumoral-studier, startade i början av 2024:
I januari och februari 2024 startade tre nya akademiska randomiserade Lumoral-studier:
- HEALTHIER: Denna studie utvärderar Lumoralens effektivitet vid behandling av peri-implantit. Studien genomförs i Stockholm, Sverige, vid den privata tandkliniken Södertandläkarna, och inkluderar totalt 80 deltagare.
- LumOsteo: Denna studie undersöker Lumorals förebyggande effekt kring komplikationer vid tandimplantat installation. Studien genomförs i Helsingfors vid tandkliniken Hammaslääkärit Eteläranta 10, och inkluderar totalt 40 deltagare.
- Crossover-studie om plack vid universitetet i Tartu: Denna studie jämför två olika behandlingsmetoder och deras effekter på munhälsan. Studien genomförs i Tartu, Estland, som en crossover-studie där hälften av deltagarna använder Lumoral i början, medan den andra hälften inte gör det. Efter en paus på några veckor byter grupperna plats, vilket ger jämförelsedata både på grupp- och individnivå. Deltagarna i studien är friska unga vuxna.
Studierna HEALTHIER och LumOsteo är i sina tidiga skeden. Enligt Kylmänen är det svårt att säga exakt när resultaten kan förväntas eftersom det beror på patientrekryteringen. Dock kan resultaten från plackstudien i Tartu komma i slutet av året.
Sammanfattning av tidigare forskningsresultat
Studier om parodontit och peri-implantit:
Pilotstudie om peri-implantit: 7 deltagare, 2022
Lumoral-forskaren och ordföranden för Finlands Tandhygienistförening, Hanna Lähteenmäki, publicerade 2022 resultat från en pilotstudie som visade lovande resultat även vid behandling av inflammationer relaterade till tandimplantat. Enligt Lähteenmäki minskade plackmängd och blödning i tandköttet avsevärt jämfört med utgångsläget, och det förekom inga biverkningar vid användningen av Lumoral.
Lumoral baseras på en munskölj innehållande en ljus aktivator, tillsammans med två olika våglängder av ljus sker en selekterad antibakteriell reaktion. Lumoral är en medicinsk apparat som används i hemmet som stödbehandling vid gingivit och parodontit, samt till den dagliga förebyggande tandvården såsom bekämpning av karies och plackbildning. Behandlingen tar effektivt bort plack och förhindrar bildandet av tandsten. Enligt Lähteenmäki är intresset för Lumoral-metoden bland tandhygienister enormt stor.
Fallrapport om en parodontitpatient: 78-årig person, 2022
En fallrapport om en 78-årig man med vaskulär demens visade att Lumorals antibakteriella ljusbehandling effektivt eliminerade skadliga bakterier i munnen och behandlade även långt framskriden tandköttssjukdom. Studien publicerades i Dentistry Journal. Återhämtningen från svår parodontal sjukdom under en 13-månaders observationsperiod var utmärkt, med en tydlig förbättring av munhygienen och en betydande minskning av antalet infekterade fickor. Dessutom förbättrades den kliniska fästnivån.
Klinisk, randomiserad studie om parodontit (mellanrapport): 57 deltagare, 2022
Europas största studie om parodontit visar att Lumoral som en tilläggsbehandling till daglig användning hos parodontitpatienter förbättras behandlingsresultaten avsevärt. Studier har visat att även efter användning av den mest moderna och effektiva elektriska tandborsten kvarstår plack på tandytorna. Den nämnda studien visar också att Lumoral hjälper användare att uppnå bättre munhygien.
Klinisk, randomiserad studie om peri-implantit: 40 deltagare, 2022
Studien visade konsekventa observationer och tydliga skillnader mellan grupperna i de randomiserade studierna: De deltagare som använde Lumoral hade minskad plack, minskad tandköttsblödning som ett tecken på inflammation och minskade tandköttsfickor.
Studier om munhygien:
Randomiserad studie om äldre personer i dygnet runt-vård: 31 deltagare, 2023
Studien visade att ljusaktiverad Lumoral-behandling förbättrar munhälsan hos vissa personer som bor på 24-timmarsvårdsanläggningar som en del av normal munhygien. Lumoral-gruppen hade bättre både munhälsa och även munfuktighet (bedömt objektivt och subjektivt).
Plackstudie på friska vuxna, randomiserad: 15 deltagare, 2023
En plackstudie utförd av tandhygieniststudenter vid Metropolia yrkeshögskola visade att användning av Lumoral två gånger i veckan är fördelaktig för friska individer. Studien avslöjade också att minskningen av biofilm var avsevärt större i testgruppen som använde Lumoral jämfört med kontrollgruppen.
Examensarbetet syftade till att undersöka effektiviteten av den antimikrobiella Lumoral-metoden för att minska oral biofilm som en del av egenvården för friska frivilliga i åldern 18–70 år.
Främjande av innovation
De pågående och avslutade studierna framhäver de mångsidiga användningsmöjligheterna för Lumoral-behandling i förbättringen av munhälsa hos olika befolkningsgrupper och vid olika sjukdomar, betonar Mikko Kylmänen.
"Lumoral-studierna öppnar nya möjligheter för utvecklingen av tandvård. Vårt företag är stolt över att kunna främja hälsa och välbefinnande genom innovativa lösningar. Vi fortsätter vårt nära samarbete med forskningssamhället och ser fram emot Lumorals framtida tillämpningar," säger Kylmänen.