Regeringen föreslår förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för seniorer över 67 år

Regeringen föreslår förstärkt högkostnadsskydd för tandvård för seniorer över 67 år

I budgetpropositionen för 2025 presenterar regeringen en ny tandvårdsreform som innebär ett kraftigt förstärkt högkostnadsskydd för personer över 67 år. Reformen, som beskrivs som den största på över 20 år, syftar till att göra tandvården mer tillgänglig för äldre genom att likna det skydd som redan finns inom sjukvården.

Från och med 2026 planerar regeringen att avsätta cirka 3,4 miljarder kronor årligen för att finansiera reformen. En viktig förändring är också att åldersgränsen för det dubbla allmänna tandvårdsbidraget ska justeras i enlighet med den nya pensionsåldern.

”En god munhälsa ska inte vara en plånboksfråga”

Socialminister Jakob Forssmed betonar vikten av god munhälsa för äldres livskvalitet och sociala liv. Han lyfter fram reformens betydelse för att stärka äldres hälsa och välmående genom att göra tandvården mer tillgänglig och ekonomiskt överkomlig.

– "Vi genomför nu den största tandvårdsreformen på över 20 år genom ett kraftigt förstärkt högkostnadsskydd för alla som är 67 år och äldre," säger Forssmed.

Även Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna, välkomnar reformen och menar att seniorers tandhälsa inte ska behöva vara en ekonomisk börda. Reformen är ett steg i rätt riktning för att ge äldre möjligheten till en god munhälsa utan att det ska påverka deras ekonomi negativt.

Ökad patientsäkerhet och kontroller

Som en del av reformen föreslår regeringen också skärpta kontroller av tandvårdsgivare för att säkerställa patientsäkerheten och minska felaktiga utbetalningar av statligt tandvårdsstöd. Kraven för att bedriva tandvård som privat vårdgivare kommer att bli strängare, och vårdgivare måste vara registrerade i vårdgivarregistret för att kunna ansluta sig till Försäkringskassans system.

Regeringen planerar att öka kontrollerna av utbetalningar och möjligheten att hålla inne ersättningar när brister i patientsäkerheten upptäcks.

En långsiktig satsning

Denna reform är en del av regeringens långsiktiga satsning på att förbättra äldreomsorgen och äldres hälsa. Förutom den förstärkta tandvården kommer andra delar av budgetpropositionen att fokusera på stödinsatser för anhöriga och en mer kunskapsbaserad äldreomsorg. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna och förväntas överlämnas till riksdagen i samband med budgeten för 2025.


Så här ser dagens tandvårdskydd ut 

Tandvårdsstödet gäller för alla som är 24 år eller äldre, medan tandvård är gratis för barn och unga vuxna under 24. Stödet består av två delar: ett allmänt bidrag för undersökningar och förebyggande vård, samt ett högkostnadsskydd för mer omfattande behandlingar.

  • Allmänt tandvårdsbidrag:
    • Ålder 24-29: 600 kr/år (1 200 kr över två år).
    • Ålder 30-64: 300 kr/år (600 kr över två år).
    • Ålder 65+: 600 kr/år (1 200 kr över två år).
  • Särskilt tandvårdsbidrag: Upp till 600 kr var sjätte månad för dig med sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar tandhälsan. Kräver läkarintyg.
  • Högkostnadsskydd: Automatiskt skydd som sänker kostnaderna när en viss nivå nås under ett år.
  • Tandvård vid kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning: Nödvändig behandling täcks till samma kostnad som sjukvård. Kräver en blankett från läkare.
  • Tandvård som del av medicinsk behandling: När tandhälsan är kopplad till medicinsk behandling täcks kostnaderna under sjukvårdens högkostnadsskydd.
  • Nödvändig tandvård: För personer med stort omsorgsbehov, inkluderar undersökningar, lagningar och behandling av infektioner.
  • Tandvård för barn och unga vuxna: Gratis upp till 23 års ålder, med fri tandläkarval från tre års ålder.

Läs nästa

Pågående studie utforskar effekten av fotodynamisk terapi hos ungdomar som genomgår ortodontisk behandling
Swedental 2024 sätter fokus på Lumoral – ett genombrott inom tandhälsa