Enligt Folkhälsomyndigheten har användningen av vitt snus ökat betydligt de senaste åren, med den mest markanta ökningen bland unga kvinnor (1). Trots detta är det endast drygt hälften av den vuxna befolkningen som känner till vad vitt snus är (2).
Det vita snuset också kallat nikotinsnus, benämns som tobaksfritt men innehåller i själva verket ofta högre halter av nikotin jämfört med tobakssnus. Nikotinsmaken döljs dock genom sötad smaksättning (3). Nikotin, utsöndras från tobak och är väldigt beroendeframkallande och akuttoxisk. Ämnet har ett antal allvarliga hälsoeffekter. Forskning har visat att det kan påverka blodtrycket och pulsen, vilket på lång sikt kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Vidare har det fastställts att nikotin ökar risken för typ 2-diabetes (1,2).
Marknadsföringen av vitt snus har utformats för att framstå som mer tilltalande, särskilt i reklam riktad till en yngre målgrupp och kvinnor. Reklamen betonar produktens 'fräschare' egenskaper och erbjuder ett brett utbud av smaker och estetiskt tilltalande förpackningar.
Socialstyrelsen rapporterar att ungdomar som börjar använda nikotin tidigt ofta utvecklar ett starkare beroende som är svårt att bryta. Detta gäller särskilt för unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som ADHD. Trots att forskning visar att försök att sluta röka med hjälp av andra nikotinprodukter ofta förvärrar beroendet och leder till skadligt blandbruk, har vitt snus marknadsförts som ett mindre hälsoskadligt alternativ till tobakssnus och cigaretter, vilket är oroväckande (2).
Effekterna av vitt snus på munhälsan är däremot fortfarande inte helt kända. Folktandvården Stockholm har därför startat en omfattande studie på 300 deltagare för kartläggning av det vita snusets effekt på munhälsan.
Flera tandläkare och specialister har noterat att slemhinneförändringarna som orsakas av vitt snus skiljer sig från de förändringar som orsakas av tobakssnus, eftersom det påverkar ett större område med sårliknande förändringar. Det råder misstanke om att det beror på det höga nikotininnehållet och att dem kemiska substanserna som används för smaksättning framkallar allergisk reaktion, särskilt mintsmaken (4).
Vid en sårliknade slemhinneförändring är det viktigt att upprätthålla en god munhygien. Det är rekommenderat att använda en extra mjuk tandborste för skonsam tandborstning med en mild tandkräm utan mint. För att hålla rent mellan tänderna bör en extra mjuk mellanrumsborste i rätt storlek användas.
Genom att införa striktare regler, såsom högre åldersgränser, minimikrav på nikotinhalt och kontroll av marknadsföring, kan vi minska beroendet av nikotin och främja en god munhälsa.
Författare: Wiam Abdulghani, leg. tandhygienist
Wiam Abdulghani är legitimerad tandhygienist med en kandidatexamen från Högskolan Kristianstad (2007). Wiam har erfarenhet av både traditionell och specialiserad tandvård och arbetar nu med mobil tandvård på Oral Care där hon hjälper äldre patienter med kognitiv funktionsnedsättning.
Parallellt studerar hon en magisterexamen i folkhälsovetenskap med inriktning på äldretandvård. Wiam brinner för förebyggande åtgärder och vill öka medvetenheten om den viktiga kopplingen mellan munhälsa och allmän hälsa.
Källa:
- Folkhälsomyndigheten. Kunskap om tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar Återredovisning av regeringsuppdrag. Folkhälsomyndigheten. [Internet]. 2023 [citerad 2025-02-10]; Hämtad från https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/6ab2ab5dabe64ccab994e8b472331c6d/kunskap-tobaks-nikotinprodukters-skadeverkningar.pdf#page Sida.17–20
- Hjärt och lungfonden. [Internet]. 2025 [citerad 2025-02-10]; Hämtad från https://www.hjart-lungfonden.se/halsa/riskfaktorer/tobak/vitt-snus/
- Doktor.se. [Internet]. 2025-02-03 [citerad 2025-02-08]; Hämtad från https://doktor.se/artiklar/det-vita-snuset-ar-det-farligt?lid=b5vsplob1l43&utm_source=braze&utm_medium=newsletter&utm_campaign=Nyhetsbrev_v6_2025&utm_content=v1%20vitt%20snus
- Adolfsson.C. ”Hur farligt är vitt snus?”. Sveriges tandhygienistförening. [Internet]. 2024-22-08 [citerad 2025-02-08]; Hämtad från https://www.srat.se/tandhygienistforening/tandhygienisttidningen/las-tidningen/artiklar/2024/11/hur-farligt-ar-vitt-snus/